Туристите в планините в началото на август продължават да се увеличават, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на своя уеб сайт. Това води и до увеличаване на случаите, при които се налага планински спасители да оказват помощ на пострадалите, посочиха от ПСС и обобщиха случаите от началото на месеца.

2 август

Планински спасители от Дупница са оказали помощ на 70-годишна туристка от Израел с травма на крака. Пострадалата е паднала близо до хижа “Рилски езера,” като дежурните в базата бързо са достигнали до нея.

banner

В 17:10 часа жена съобщава, че майка ѝ, на 84 г., е паднала в района на местността Паниците, над Калофер, Стара планина. От отряда на ПСС – Калофер веднага се отзовават и помагат на пострадалата.

3 август

Планински спасители от базата в Боровец оказват помощ на френска гражданка със счупен глезен в района над хижа “Мальовица”. Пострадалата е шинирана, транспортирана с планинска количка и предадена на нейни близки.

5 август

В 8:52 часа е получен сигнал за мъж на 52 години, който внезапно е колабирал. Пострадалият се е намирал на около 2 км от местността Мазането по пътеката за Водни дупки, Стара планина. Седем планински спасители от отрядите в Троян, Ловеч и Трявна се отправят към мъжа и веднага му оказват първа помощ. Транспортират го до болницата в Троян, където по-късно е починал.

В 14:43 часа е подаден сигнал за пострадал турист на 32 г., който след падане е получил травма на глезена. Инцидентът е станал в района на Боянския водопад, Витоша. Планински спасители оказват помощ, като имобилизират и транспортират пострадалия.

В 17:15 часа е подаден сигнал и за жена със съмнения за травма на коляното в района на Рилски езера. Оказана ѝ е помощ от петима планински спасители от отряда в Дупница, които имобилизират крака и я транспортират.

В 17:20 часа е подаден сигнал от очевидци за паднал турист, който при опит да слезе от връх Синаница към едноименната хижа пада в улея между връх Синаница и Момин връх. От последваща информация става ясно, че пострадалият е 70-годишен турист, който при падането е получил открита фрактура на долен ляв крайник. В акцията се включват планински спасители от Сандански и Благоевград. Поради тежкия и стръмен терен, постепенно влошаващите се метеорологични условия и невъзможността да локализират точно пострадалия, спасителите достигат до мястото на инцидента в 23:00 часа. При преглед на място се констатира, че пострадалият е с открита фрактура на ляв глезен, охлузни рани по тялото и съмнение за счупена шийка на бедрена кост. След имобилизация на крайника и обработка на раните, спасителите предприемат транспорт на пострадалия към хижа “Синаница”, до която, поради трудния терен и нуждата от щадящ транспорт, достигат в 03:00 часа. След кратък престой и затопляне на пострадалия, спасителите продължават в 04:20 часа, посока хижа “Загаза” и от там към град Кресна, където мъжът е предаден на Спешна медицинска помощ. Краят на акцията е обявен в 09:30 часа, като общата продължителност е 15 часа.

В 18:20 часа е подаден сигнал за жена на 73 години, която се намира на хижа “Безбог” със съмнение за счупена ръка. В района се намира планински спасител от отряда в Добринище, който шинира ръката ѝ и с помощта на свой колега, пристигнал междувременно на хижата, я транспортират.

6 август

В 9:00 часа дежурният в ПСС – София получава сигнал, че двама души са се изгубили в скалист терен. Вечерта на 5 август мъж и неговата приятелка отиват на фестивал на електронната музика в района на ВЕЦ “Тъжа”. Нямат никакъв опит, не познават района, отклоняват се и стигат до хижа “Русалка”. Там някой от гостите на хижата ги ориентира по „пряк“ маршрут (който не е туристически и няма маркировка). Така двойката се изгубва още през нощта и се озовава в скалист терен в ждрелото на река Тъжа, от който не могат да излязат. На сутринта подават сигнал, на който се отзовават двама планински спасители от отряд Калофер, които въпреки оскъдната и неточна информация, успяват да ги открият, успокоят и да ги изведат от трудната ситуация.

Същият следобед в района на хижа “Хубавец” жена на 63 години получава болки в корема. Оказана ѝ е помощ от 12 планински спасители от отрядите в Карлово и Калофер.

В 16:20 часа е подаден сигнал за мъж с травма в областта на кръста в района на водопад Скакавица. Пострадалият е отишъл да бере боровинки, подхлъзнал се е и е паднал. Оказана му е помощ от шестима планински спасители от отряда в Дупница.

7 август

В 7:30 часа сутринта водачът на група туристи се свързва с ПСС с молба за съдействие. Туристка на 70 г. от групата, изтощена от дългия преход предния ден, не може да продължи към следващата дестинация на групата – хижа “Беговица”. След уточняване на състоянието на жената, в 11:40 часа планински спасители от Сандански, подпомогнати от спасители от Благоевград се отправят към хижата. След като оказват помощ на жената, която е силно дехидратирана, я транспортират с планинска количка до Кресна и я предават на екип на Спешна помощ.

В 14:40 часа е получено обаждане от туристи, че в района на връх Полежан, Пирин е паднал белгийски гражданин. При падането по каменистия склон той е получил тежка травма на крака с видимо разместване. Сигналът е пренасочен към отряда на ПСС в Банско, откъдето планински спасители веднага се отправят към мястото на инцидента. След получена допълнителна информация, ръководителят на акцията Атанас Уков преценява, че е необходим хеликоптер, за да може пострадалият бързо да бъде транспортиран до лечебно заведение. В 16:10 часа вертолет „Кугар“ излита от авиобаза Крумово към района на инцидента. Поради динамичната метеорологична обстановка, особеностите на релефа и възможностите на хеликоптера, използването на лебедка е оценено като високо рисково за извличане на пострадалия. В тясна координация с ръководителя на екипа от ПСС – Банско е избрана площадка за кацане на около 800 м от пострадалия, който, след като му е оказана първа помощ е пренесен на борда с носилка. Пострадалият турист е транспортиран малко след 19:30 часа до долна станция на лифта в Банско, където го чака линейка на Спешна помощ.

От ПСС напомнят на туристите да не подценяват планинските терени, както и метеорологичните условия в планината, тъй като това крие сериозни рискове. Спасителите призоваха преди преход в планините да се прави планинска застраховка.

Освен изброените случаи, днес беше проведена и спасителна акция по транспортиране на пострадало 15-годишно момче под връх Вихрен в Пирин. Сигналът за инцидента е подаден около 12:00 часа днес. Момчето е паднало и си е ударило главата в тила. Пристигналите на място спасители изразяват съмнение за комоцио, поради което се взема решение пострадалото момче да бъде транспортирано с носилка, за да не се стигне до влошаване на състоянието му./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!