Destiny

Медсестра на съд, изтеглила парите на починал пациент

Медсестра на съд, изтеглила парите на починал пациент в. Монитор

Медицинска сестра от областната болница във Велико Търново отива на съд затова, че е изтеглила парите на починал пациент от дебитната му карта.

Обвиняемата работела в отделението по урология, където през февруари 2019 г. постъпва на лечение възрастен мъж. няколко дни по-късно състонито на пациента се влошило и той бил преместен в реанимацията, където починал. Когато близките дошли да приберат тялото и вещите на покойника, установили липсата на банковата му дебитна карта. При направената проверка станало ясно, че докато титулярът на сметката лежал в болницата, някой е изтеглил 1200 лв. от картата му.

След подадения сигнал в полицията, започва разследване, което насочва към едната от медицинските сестри в урологията. Това се случва след като жената е засечена да тегли пари от банкомата в района на болницата. След като била привикана на разпит, медицинската сестра признала, че действително тя е взела картата от вещите на пациента, но го е направила докто той бил жив и с негово съгласие. Жента обяснила, че имала нужда от пари, поволила се на дядото да и услужи и той се съгласил. Твърденията и обаче, очевидно не са прозвучали никак убедително на разследващите, тъй като тя е подведена под наказателна отговорност. Обвинението срещу медицинската сестра е по чл. 249 от Наказателния кодекс за използване на чужд платежен инструмент без знанието и съгласието на собственика му.

Предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода до 5 години и глоба до двойния размер на получената неправомерно сума.

Banner 468 x 60 px