Максимум 11 000 гласа ще са нужни за един мандат в парламента на изборите на 2 април. Това изчисли пред „Телеграф“ изборният експерт проф. Михаил Константинов.

Той уточни, че избирателите у нас са 5,2 милиона, а в чужбина са 1,4 милиона души.

По думите му „най-скъп“ е бил мандатът на вота през 1991 година. Тогава са били нужни около 20 000 гласа, за да попаднеш в Народното събрание.

banner

„Тогава гласуваха 5,7 милиона души. Виждате, че разликата в избирателната активност е драстична, но все пак намаля и населението у нас“, обясни математикът.

Според проф. Константинов на 2 април ще гласуват не повече от 2,7 милиона души, като хартиената бюлетина ще върне към урните между 150 000-300 000 души.

Видеонаблюдение
Във връзка с организацията на предстоящия вот вчера зам.-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева коментира, че по време на гласуването няма да има видеонаблюдение. То ще се включи след края на изборния ден.

„Имаме уверение от Министерството на електронното управление, че устройствата ще се включват много лесно – буквално със зелено и червено копче. Ще има стойка, върху която ще се поставят. Задължението е да бъдат насочени така, че да се вижда масата, върху която ще бъдат броени бюлетините. Ще се излъчва и попълването на протоколите и подписването им“, каза Матева.

Изискване
Изискването на ЦИК е устройствата да са с такава разделителна способност, за да се вижда как е гласувал избирателят, номера на партията и коалиция и номера на преференцията. Трябва да се записва и звук, за да се чува какво обявяват членовете на СИК, които вадят бюлетините. В населените места, където липсва интернет или има технически причини, ще бъде извършен запис. Ще се прави такъв навсякъде, едновременно с излъчването на живо.

„Записите ще бъдат качени в интернет платформа, за да бъдат гледани впоследствие. По подобен начин се правят изборите в Южна Корея, каза още Матева. Тя напомни на членовете на СИК, че на страницата на ЦИК протоколите ще бъдат качени в електронен вариант, така че могат да започнат да правят симулации.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space