Макар през пролетта на 2021 г. Европейската Суперлига да предизвика бурна реакция сред хиляди фенове по целия свят, които спряха проекта, идеята за надпревара, в която един срещу друг ще се изправят най-добрите сред най-добрите отбори в Европа, не е приключила.

От първоначално обявилите началото на Суперлигата клубове, останаха само 3 – Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, като в последните 2 години те се борят в съдилищата с УЕФА и останалите организации, ръководещи футбола в Европа.

Афишираните от тях цели остават две – да се преодолее нарастващата пропаст между Висшата лига и най-богатите отбори от останалата част на Европа и да се замени УЕФА като ръководен орган на европейския клубен футбол, пише Dsport.

banner

Сега отборите, които все още са част от проекта за Европейска Суперлига, създадоха нов списък с цели, които създадоха с помощта на компанията за спортен мениджмънт „A22“. Идеята е новият формат на турнира да включва много повече от 12 отбора и да се направи въз основа на турнирните правила на УЕФА.

В тях ще влизат тимове от страни като Румъния, България, Гърция, Финландия, Литва, Латвия и Естония.

Така Суперлигата ще се опита да замени Шампионската лига като европейски клубен турнир №1. Правилата за влизане в новия формат на Суперлигата ще са следните:

• Отборите ще трябва да се класират за състезанието чрез своите национални лиги

• На отборите ще бъдат гарантирани минимум 14 мача на сезон за “стабилност и предвидимост” на приходите

• Ще има четири нива на състезание, включващи между 60 и 80 отбора

• Предполага се, че първоначалното намерение би било да се включат само клубове от страните от Европейския съюз

Очакванията са да се създадат 4 лиги, във всяка от които да има 15 отбора, които да играят помежду си по веднъж. Местата в тези лиги ще се дават въз основа успеха на първенствата, от които идват съответните отбори.

От авторитетното издание „ESPN“ правят примерни списъци с участниците във всяка една от четирите лиги, който изглежда така:

Суперлига 1: Реал Мадрид, Барселона, Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, Милан, Интер, Пари Сен Жермен, Олимпик Марсилия, Аякс, Порто, Брюж, РБ Залцбург, Славия Прага, Копенхаген, Динамо Загреб

Суперлига 2: Атлетико Мадрид, Севиля, Байер Леверкузен, РБ Лайпциг, Наполи, Ювентус, Монако, Рен, ПСВ Айндховен, Спортинг Лисабон, Юнион Сен Жилоа, Щурм Грац, Олимпиакос, Виктория Пилзен, Мидтиланд

Суперлига 3: Реал Бетис, Унион Берлин, Лацио, Фейенорд, Бенфика, Андерлехт, Аполон Лимасол, Малмьо, Ференцварош, ЧФР Клуж, Лудогорец, Слован Братислава, Лех Познан, Хайдук Сплит, ПАОК

Суперлига 4: АЕК Ларнака, АИК, Кишварда, ФКСБ, ЦСКА, Спартак Търнава, Раков Ченстохова, Марибор, РФС, Шамрок Роувърс, ХИК Хелзинки, Жалгирис, Дюделанж, Хибърниънс, Левадия

Тези отбори са наредени в съответните лиги въз основа на настоящия им коефициент в УЕФА. Очакванията са след изиграването на мачовете и определянето на класирането във всяка лига, да последват плейофи.

В тях един срещу друг ще играят първият и осмият, вторят и седмият, третият и шестият и четвъртият и петият във всяка от лигите. Победителите от тези сблъсъци преминават напред в плейофите, докато не се определи победителят.

Победителите във всяка измежду Суперлига 2 и Суперлига 4 ще имат гарантирано място в по-горната група, както е при победителите в Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите.

Така всеки отбор ще има по минимум 14 мача в този турнир всеки сезон, които ще му осигуряват сериозни приходи. Този формат обаче прави така, че изненадите да стават по-трудни и пробивите на по-малки тимове сред големите – по-редки.

Този вариант обаче все още не е официализиран от Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, които продължават да водят съдебни битки с органите на европейския футбол, които са против Суперлигата и които няма как да задвижат новата програма на проекта преди края на тези дела.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!