Ценова война между застрахователите свали стойността на „Гражданска отговорност“ под 200 лева.

Войната била подета преди около три седмици от лидера на пазара. Той драстично смъкнал цената и увеличил отстъпките, така че да се наслагват отстъпка върху отстъпка, което съвсем намалява премията, коментират застрахователни експерти пред „Телеграф“.

Последвал ефектът на доминото. Останалите компании също били принудени да свалят от своя страна тарифите, за да не отпаднат от пазара.

banner

Някои отговорили с драстични намаления, за да не загубят клиенти. Има опасност за финансовата стабилност на компаниите, ако надзорът не вземе мерки, посочват още експертите и уточняват, че при толкова ниски премии в бъдеще застрахователите може да се видят в чудо как да изплащат обезщетения.

Комисията за финансов надзор вече е пратила писма до застрахователите с въпроси какво точно се случва.

Стойност
Намалението на цената е с между 50 и 100 лева, като точната сума зависи от мястото на регистрацията на автомобила и други допълнителни фактори, разказаха застрахователни брокери.

В момента водач от София, на 35 г., с над 10-годишен стаж зад волана и возило до 90 к.с. може да застрахова автомобила си на цена около 180 лева, която се предлага от две компании.

Най-високата стойност пък стига до около 270 лв., сочи електронният калкулатор на голям застрахователен брокер. Доскоро цената на „Гражданската“ не падаше под 230-240 лева.

През миналата година средната цена на тази застраховка е била 234 лева, сочат данните на Националния статистически институт. През 2021-ва тя е била още по-скъпа – средно по 261 лв.

Риск
Според шефа на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров дъмпингът е с цел завоюване на пазарен дял и вкарване на бързи пари.

По думите му в момента се случва точно обратното на онова, което трябва, а именно цената на застраховката да се вдига, защото обезщетенията растат, увеличава се и цената на услугите на сервизите.

„Олимпик“ продаваше на ниски цени и знаете, че фалира и завлече 200 000 българи. Надзорът спешно трябва да се намеси и да влезе в ролята си“, настоя Тодоров.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!