Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е на посещение в пострадалата от земетресението Турция. Това е първото му пътуване в страната, откакто встъпи в длъжност преди две години, съобщава АП.

В рамките на пътуването Блинкен обяви отпускането на допълнителна помощ в размер на 100 млн. долара, която е предназначена и за пострадалата от земетресението Сирия. Държавният департамент вече публикува изявление за това.

Държавният секретар обиколи една от най-силно засегнатите от земетресенията на 6 февруари провинции в Южна Турция и Северна Сирия. “Това ще бъде дългосрочно усилие. Работата по издирването и спасяването за съжаление е към своя край”, заяви Антъни Блинкен във военновъздушната база “Инджирлик”, американско-турски обект, който координира разпределението на помощите.

banner

Той заяви, че допълнителната помощ включва 50 млн. долара от фондовете за спешна помощ за бежанците и миграцията и 50 млн. долара хуманитарна помощ.

“Най-важното сега е да помогнем на хората в нужда, да им помогнем да преживеят зимата и да се изправят на крака”, каза държавният секретар на САЩ.

Утре Блинкен ще бъде в Анкара, където ще проведе разговори с турски официални лица, включително и с президента Реджеп Тайип Ердоган. Очаква се Антъни Блинкен да обсъди не само последиците от земетресението, но и усилията на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, които Турция засега спира.

САЩ отпускат 100 млн. долара в допълнение към вече одобрените 85 млн. долара помощ.

По последни данни, жертвите на земетресенията от 6 февруари в Турция и Сирия надхвърлят 50 000 души.

 

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!