В НС продължава обсъждането на доклада, изготвен от временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около подписването и прекратяването на меморандума с “Gemcorp” по време на кабинета „Петков“.

Дебатът преминава основно в нападки и обвинения между ГЕРБ, по чието искане беше създадена комисията, и „Продължаваме промяната“. От ГЕРБ имат сериозни притеснения, че меморандумът за Gemcorp и IP3 корпорейшън не са прекратени и България ще търпи сериозни финансови щети. От ПП категорично отхвърлят тези съмнения.

Венко Сабрутев отново поясни, че меморандумът е представлявал само инвестиционно намерение, а инициатор за прекратяването му е бил тогавашният премиер Кирил Петков:

banner

„Меморандумът е необвъзващ документ. Става въпрос за писмо за инвестиционно намерение. Меморандумът е вече прекратен без санкции за българската държава. IP3 и Gemcorp нямат, подчертавам, нямат претенции към Българската държава. Това беше потвърдено в писмена форма от двете компании и от Министерство на енергетиката. Няма установени финансови или други вреди за държавата“.

Десислава Трифонова от ГЕРБ, която беше председател на временната комисия, посочи, че по времето на правителството на Кирил Петков, освен съмнения за далавери и кражби, инвестиционната политика в страната е била слаба. По думите ѝ за 7 месеца кабинетът Петков е привлякъл преки чуждестранни инвестиции само за 43 милиона евро. Лидерът на парламентарната група Десислава Атанасова заяви че ПП неслучайно е загубила изборите и е най-добре да върне мандата, защото няма да може да състави кабинет

„Няма да може да направите правителство! Връщайте мандата и не губете времето на България. Никой вече не ви вярва! Това трябва да ви стане ясно и то ще ви стане ясно съвсем скоро. Сбогом аматьори!

„Няма какво да кажете, освен сега да ги лъжете за нещо друго и след 6 месеца пак историята ще покаже, че вие сте от грешната страна“, отговори Асен Василев от ПП.

Политическите спорове около меморандума и цялостната политика на първите две политически сили продължават и в момента. Докладът на временната комисия препоръчва ДАНС и МС да предприемат по-нататъшни действия, предава БНР.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!