Очевидно е, че вървим с бързи крачки към трети мандат, но нека все пак изчакаме тази седмица. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, попитана как вижда политическата ситуация в този ден.

Вицепрезидентът Йотова присъства на молебен по повод освобождението на София от Османско робство в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“.

Вчера аз слушах много внимателно номинираният акад. Денков, който сякаш още не е загубил надежда, така че нека да видим, изтъкна вицепрезидентът.

banner

Относно вчерашната среща между президента Румен Радев и представители на “Продължаваме Промяната”, на които беше връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, Йотова отбеляза, че е имало много неща, които е трябвало да бъдат споделени. Част от тях засягаха и документа, който ние впрочем виждахме за първи път – декларацията, която евентуално ще бъде разгледана и гласувана в Народното събрание (НС), обясни вицепрезидентът.

Тя подчерта, че е имало и голям кръг въпроси от сферата на външната политика, свързани с Република Северна Македония и войната в Украйна. Йотова припомни и за подписаното вчера споразумение между българската държавна газова компания “Булгаргаз” подписа споразумение с турската държавна енергийна компания “Боташ” (BOTAS) за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на южната ни съседка. Стана дума и за него – за перспективите пред българската енергетика, отбеляза Йотова.

Попитана коя партия трябва да получи третия мандат, тя отговори, че все още не е обсъждано, защото все още не е изчерпана процедурата с втория мандат. Може пък да стане чудо. Чудесата стават не само по Коледа, а и след Коледа, така че нека да видим как ще се развие и самата дискусия в парламента, каза вицепрезидентът.

По думите й това е изключително важно и ще бъде много показателно кой какво ще защити от този документ и дали той изобщо ще бъде защитен, под каква форма ще бъде защитен, защото и вчера стана дума за това – дали ще бъде решение, декларация, как смятат да го сложат в дневния ред на НС. Не съм от хората, които смятат, че веднага трябва да се отхвърли подобен подход и подобен документ, защото макар и доста разнороден, макар и доста небалансиран на моменти, той заслужава внимание, каза още Йотова.

На 3 януари т.г. от “Продължаваме Промяната” внесоха проекта на декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане. Вчера, след като президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиера на “Продължаваме Промяната” акад. Николай Денков, от партията предложиха всички парламентарно представени партии да се обединят около четири национални цели.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!