Само за два дни са образувани две бързи производства по описа на ТД Митница Бургас и са съставени два акта по Валутния закон за опит да бъде пренесена недекларирана валута с обща левова равностойност над 1 074 331 лева при две проверки на товарен автомобил и автобус.

При един от случаите – на 17.12.2022 г. на Митнически пункт Капитан Андреево пристига влекач с прикачено полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Норвегия през България за Турция. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение на полуремаркето. При последвалия физически контрол в две от гредите за укрепване на товара са открити пачки норвежки крони с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 3 000 000 норвежки крони с обща левова равностойност 559 698 лева.

Ден преди това на 16.11.2022 г. митническите служители откриват недекларирана валута с левова равностойност 514 633 лева при проверка на автобус. В превозното средство, с водач – турски гражданин, пътували от Румъния през България за Турция 21 пътници. Една част от валутата е била укрита във фабрична кухина в багажното отделение зад стената на спалното помещение, а друга част – в долното бельо на водача на автобуса. Открити са 148 420 британски паунда, 20 000 евро и 8240 шотландски паунда с левова равностойност 390 360 лева. В хода на проверката в същия автобус при личен преглед на двама пътници мъж и жена- румънски граждани, са открити в бельото на мъжа – 40 000 евро, а в дамската чанта на жената – 23 540 евро с обща левова равностойност 124 273 лева.. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

banner

Шофьорите на товарния автомобил и автобуса – турски граждани, са привлечени като обвиняеми и са задържани до 72 часа с постановление на наблюдаващите прокурори по две бързи производства, образувани от разследващи митнически инспектори, под надзора на Районна прокуратура –Хасково-Териториално отделение –Свиленград.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!