Медицинският факултет на Медицински университет – Пловдив връчи дипломите на 72-рия си випуск. Общо 400 дипломанти от 16 държави – 180 завършващи българоезично обучение, и 220 от англоезично обучение, станаха пълноправни лекари по време на тържествена церемония.

„Студенти до вчера, лекари от днес, Вие избрахте трудна професия и изминахте едва първата крачка по пътя към нея. Избрахте си не само професия, избрахте си начин на живот! Пред Вас са първите пациенти, първите диагнози, изключителните победи над болестите, но и за съжаление понякога изгубените битки. Да, ние не можем да спасим всички хора от всички болести. Но можем да се опитаме! Винаги се стремете да бъдете не просто добри професионалисти, опитайте се да бъдете най-добрите. Ще трябва да преодолявате много трудности, но ние вярваме във Вас и сме сигурни, че сте готови и ще се справите с всяко бъдещо предизвикателство.“ С тези думи към дипломантите се обърна ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Деканът на Медицинския факултет проф. д-р Ангел Учиков прикани младите хора винаги в професионалния си път да приемат болния като жив и страдащ, а не просто като случай от медицинската практика:

banner

„Никога не отказвайте помощ на обърнал се към вас болен и бъдете съпричастни на чуждата болка. И дотолкова, доколкото живеем в динамични и противоречиви времена, борете се не само с физическите, но и с нравствените недъзи на хората и обществото. Бъдете достойни граждани на държавите, в които живеете. Така ще бъдете уважавани и ще защитите престижа на нашата професия. За да успеете в живота и в най-благородната професия, която сте избрали, не спирайте да трупате нови знания. Бъдете постоянни, защото за успеха са нужни преди всичко две неща – себеотдаване и постоянство. Непрекъснато си поставяйте цели, които можете да постигнете, и ги следвайте с цялото си сърце.“

Промотор на 72-рия випуск на Медицински факултет – Пловдив бе проф. д-р Карен Джамбазов, ръководител на Катедрата по оториноларингология и изпълнителен директор на най-голямата държавна болница в страната УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. „Още Хипократ е казал, че медицината е изкуство, тя е призвание, а не просто занаят, с който да се издържаме. Днес времената са различни от неговото време, на преден план много често е изтъкнато материалното, обществото се съревновава по пари, лъскави коли, огромни къщи и скъпи почивки. Но и най-бедните и най-богатите в това общество си приличат по едно нещо – уважението към личността на лекаря, този, който е помогнал в най-трудните моменти в живота им, и това те няма да забравят никога. Няма по-достойно място в обществения живот от мястото на истинския лекар. Той винаги ще се радва на топло посрещане и искрена доброта и от бедни, и от богати“, каза в обръщението си към дипломантите проф. Джамбазов.

С най-висок успех от обучението на български е Аглика Бяндова, а от англоезичното обучение – Мария Яна Кингсли-Годуин. Двете получиха дипломите си от ректора проф. д-р Мариана Мурджева. Двете произнесоха и традиционните отговори на словата на академичното ръководство.

„Уважаеми преподаватели, благодарим Ви, че ни поехте под крилото си, благодарим Ви, че неуморно полагахте усилия за нашето възпитание, за нашето изграждане като личности. Благодарим Ви, че през тези шест години създадохте условията, в които да открием себе си. И надяваме се на този ден, когато ние стоим пред Вас вече завършили лекари, Вие да бъдете горди с нас. Уважаеми колеги, бъдете горди от своите избори и носете с високо вдигната глава званието „лекар“. Нека то бъде мерило за Вашите действия и еталон за подражание в обществото. Обичайте своята професия и търсете удовлетворението във всичко, което правите. На добър час в покоряването на нови висоти“, каза Аглика Бяндова.

Мария Яна Кингсли-Годуин сподели пред присъстващите: „Успехът никога не е дело на един човек и ние сме признателни на онези, които са работили за нас. Затова благодарим на Медицински университет – Пловдив, на нашите лектори и клинични преподаватели за помощта им през последните шест години. Оценяваме високо, че университетът действаше ефективно и нашето обучение продължи без прекъсване в условията на безпрецедентната пандемията COVID-19. Отговорностите, които поемаме днес, ни ангажират да продължаваме да учим през целия живот и да служим всеотдайно на бъдещите си пациенти и на обществото. Нашата награда ще бъде в това, да използваме добре наученото и да видим пациенти си излекувани, а техните роднини – успокоени.“

Завършилите следването си на български език получиха дипломите си от проф. Учиков, а завършилите на английски език – от проф. Джамбазов. Средният успех от следването на 72-рия випуск е „Много добър 4.60“, а средният успех от държавните изпити – „Много добър 4.91“. 12 от чуждестранните дипломанти са се обучавали на български, а един от тях завършва с отличен успех от следването и държавните изпити. 8 от преминалите обучението си на английски език завършват също с отличен успех. Общият брой на дипломантите с отличен успех е 37 души и те получиха плакети и грамоти от университета и стетоскопи от „Боарон България“ ЕООД.

Традиционно церемонията по връчване на дипломите на медиците завърши с произнасяне на Хипократовата клетва и хвърляне на шапки във въздуха. Събитието се проведе в зала на Комплекс „С.И.Л.А“, където новопровъзгласените 400 лекари споделиха успеха си с над 1000 гости – преподаватели, роднини и приятели.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!