Днес сме тук, защото преди малко повече от 4 месеца ви дадохме обещание, когато приключи разследването по случая Семерджиев, да изнесем фактите, които могат да бъдат обществено достояние. Много специалисти, които се занимават с наказателно право, са изненадани колко бързо приключихме. Това заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС по време на извънреден брифинг на прокуратурата по делото “Семерджиев”.

“Много важна беше работата по горещите следи. Над 10 следователи се включиха, за да може в рамките на седмица да се съберат достатъчно доказателства, които да бъдат представени пред съда. Всички доказателства бяха подложени над експертен анализ. Имахме добра комуникация със службите. Благодарение на тримата следователи и тримата наблюдаващи прокурори успяхме за 4 месеца да приключим делото”, каза той.

На кратко ще ви разкажа за обвиненията срещу него и доказателствата и ще се спра на това защо извършеното от него престъпление представлява особено тежък случай. Обвиненията срещу Семерджиев са за 5 престъпления. Едното е престъпление по член 343 затова, че в град София е управлявал превозно средство, употребил амфетамин и метамфетамин. Това заяви наблюдаващият прокурор Чавдар Железчев.

banner

Той потвърди, че Семерджиев е карал с фалшиви швейцарски документи, предава Блиц.

Семерджиев е бил спиран за проверка на 10 юни. Тогава той е дал положителна проба за наркотични вещества. Семерджиев е успял да се измъкне от спрелите полицаи, като се качил рязко в автомобила си и тръгнал в неясна посока. Документите му останали в служителите на реда. Те са съставили докладни записки за избягало лице. Книжката му била отнета.

“Понеже не можел да използва номерата на автомобила си, той сложил неистински немски регистрационни табели. На 5 юли 2022 година той е управлявал своето превозно средство джип Ауди SQ7 след като е употребил отново метамфетамин. В рамките на по-малко от месец е регистриран за втори път като управлявал под афект на наркотици. Той е бил хванат с 0,6 грама метамфетамин, за което също му е образувано досъдебно”, допълни Железчев.

В деня на фаталния инцидент, около 23:03 часа, той карал по “Черни връх” с 116 км/ч повече от допустимото. В същото време таксиметров автомобил се движел срещу него, влязъл в кръстовище, позволено за него и Семерджиев е навлязъл в същото кръстовище с висока скорост нито той, нито таксиметровия шофьор са можели да спрат.

Със 155 км/ч Семерджиев ударил първата пешеходка Хюриет. След това тялото на пешеходката било притиснато към металната ограда. Джипът се ударил в металната конструкция на асансьорната част. Джипът се разкъсал и предната част продължила движението си ударила със 60 км. втората пешеходка. Уврежданията им са били несъвместими с живота. Веднага след произшествието, на 17-тата секунда, Георги Семерджиев е излязъл през предната дясна врата и избягал, като в купето останали вещите му, включително и метамфетаминът, за който споменах.

Случаят е квалифициран от прокуратурата като “особено тежък”. Налице са почти всички квалифициращи елементи. Липсва само един – деянието не е извършено на пешеходна пътека.

Семерджиев трайно е демонстрирал поведение за незачитане на реда. Осъждан е и за други престъпления. Наличието на толкова много престъпления говори за висока опасност.

Извършени са няколко огледа на местопроизшествието, както и на превозното му средство. Извършени са претърсвания и изземвания, разпитани са 80 човека. Материалите са събрани в 23 тома с документи.

Интересен детайл е този при който при установяване на ДНК профил от обтривката на скоростния лост на джипа е установено, че напълно съвпада като биологичен материал. От предната лява врата и от волана е намерен биологичен материал на лица, като по-големия съвпада с профила на Семерджиев. Той е напуснал автомобила с един бос крак и така се е прибрал в дома си.

Разноските по делото излизат близо 38 хиляди лева.

Журналист попита защо престъпленията на Кристиан Николов и Семерджиев са категоризирани различно.

“Работим с юридически категории, които не са познати за гражданите. Законът предвижда наказание за катастрофа с евентуален умисъл. Той е с категория с по-сложно съдържание от тази с умисъл. Той се съгласява с евентуалното настъпване към тези последици. Това е една от юридическите категории, с която работим и трябва да я запълним с конкретни факти”, обясни говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

“И при двете катастрофи са на ключов булевард, пътували са с много висока скорост. В случая със смъртта на Милен Цветков катастрофата е в пиков час. Всички, включително и зрителите имаше как да видят как на късмет не бяха пометени. При убиеца на Милен Цветков катастрофата е била в платното. Ударът със Семерджиев е с друг автомобил и момичетата, които са ударени не са били на платното за движение. Механизмът на двете катастрофи е различен и поради това не можем да запълним с конкретно съдържание като факти тази сложна категория”, допълни тя.

“Към настоящия момент Семерджиев не е изразил съжаление и в първоначалния си разпит е казал, че е бил отвлечен, но в последствие се възползва от правото си да не дава обяснения. Твърденията му са опровергани”, каза още Железчев.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!