Destiny

Жандармерист въртял далавери с нелегален тютюн

Жандармерист въртял далавери с нелегален тютюн в. Монитор

Служител на МВР от Дирекция „Жандармерия“, участвал в организирана престъпна група за производство и разпространение на нелегален тютюн, е заловен в момент на транспортиране на стоката, съобщи говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева.

Милева обясни, че ГДБОП е разбила три нелегални бази в област Русе, в които са се съдържали съоръжения за обработка на тютюн с уреди за омекотяване, нарязване и пакетиране.

В складовете са се произвеждали около 1 тон за пушене седмично. Всяка база си имала отговорник, който разпространявал тютюна на клиенти. Част от задържаните членове на организираната престъпна група са хванати в момент на производство. Ръководителят на групата беше създал организация за закупуване на тютюн на листа, след което суровината се е обработвала от други членове на групата.

Нарязаният тютюн за пушене се продавал на цена от 45 лева. за килограм. Акцизната ставка, която е трябвало да се плаща, е в размер на 152 лева. на килограм. Държавният бюджет е ощетен с три милиона лева. Установена е и книжарница в град Гоце Делчев, в която се поръчвали етикети с надписи на известни марки цигари. Продукцията се е пласирала в пластмасови кофички от един килограм, със залепени етикети на известни марки“, допълни Милева. Тютюнът се е обработвал допълнително с ароматизатори, за да се продава повече.

При обиските са иззети над 360 килограма тютюн, тефтери с черно счетоводство, като според записаното в тях за периоди групата е имала печалби от над 100 000 лева месечно. "Служителят е от Жандармерията, задържан е вчера при транспортиране с личната си кола на над половин тон тютюн за пушене в 30 чувала.

Транспортирал е незаконната стока и докато е бил униформен, за да не го спират колегите от МВР. Паркирал си е автомобила с нарязания тютюн на паркинга на Жандармерията, докато е работил като полицай. Служителят е започнал работа през 2015 г. в Дирекция „Жандармерия“, допълни Милева.

Banner 468 x 60 px