Destiny

Алкохолик изби зъбите на млада пловдивчанка, счупил й ключицата

Млада, интелигентна и разведена пловдивчанка със здравословни проблеми е била пребивана жестоко в трите месеца, през които е живеела на семейни начала с нов приятел. При един от побоите насилникът избил предните й зъби, а при следващото зверство счупил ключицата й. За свой късмет жертвата получила помощ от родителите си, които потърсили фондацията за защита от домашно насилие „Джендър алтернативи”, разказа управителят на неправителствената организация адвокат Милена  Кадиева.

Този случай е един от 427-те на пострадали от домашно насилие вкъщи, получили подкрепа от фондацията. Жената, която е успяла да се отърси от насилника си, е една от седемте, които са получили стипендии от „Джендър алтернативи” за започване на различни обучителни курсове. Друга жертва е изкарала успешно сертификати от курсове по английски език, трета – за козметик, а четвъртата – за графичен дизайн. Стипендиите им се изразяват в плащането на въпросните курсове, за да могат жените да си стъпят на краката, намирайки си добре платена работа, обясни адвокат Кадиева.

Историята на пребиваната почти до смърт жена започнала романтично. Тя и той се запознали във Фейсбук и когато си определели среща, бъдещият побойник пристигнал с огромен букет от рози. Това естествено привлякло вниманието на пловдивчанката, която само след броени седмици приела молбата му да се пренесе да живее при него. Тя била разведена, а детето й живеело при бащата. Родителите поддържали нормални отношения и често се чували покрай детето. Малко след като жената се пренесла в дома на новия си приятел, той започнал да й вдига скандали защо бившият й мъж й се е обадил по телефона или защо е разговаряла с друг свой приятел. Месец по-късно започнали и побоите. При първия, когато й били избити зъбите, тя влязла в болница. Седмица – две по-късно, когато пак била пребита и й била счупена ключицата, отново била приета по спешност в здравно заведение. Тя криела от родителите си и от бившия си съпруг за зверствата. Когато майка й и баща й научили, се обърнали към „Джендър алтернативи” с молба за помощ. Жертвата получила пълна подкрепа дори от бившия си мъж, както и от дъщеря си, която била над 14-годишна. Било заведено дело в съда, откъдето й била издадена ограничителна заповед за максималния период от 18 месеца. Жената била приета да се върне в дома на родителите си, а насилникът бил задължен от съда да посещава сеанси при психолог. Станало ясно, че той обича чашката и дори от малко количество алкохол, ставал агресивен. В трезво състояние не проявявал никакво насилие и бил съвсем нормален човек. Затова освен при психолог, започнал да посещава и курсове за зависими от алкохола. Според експертите мъжът осъзнавал какво прави под влиянието на чашката, бил съвестен, не пропускал сеанси и курсове и искал да се излекува. За него станало ясно, че навремето се е развел, защото биел и съпругата си. Други фрапантни случаи, с които работят психолозите от фондацията, и които са свързани с възрастни хора, не стигат до съда. Старците често са били подлагани на насилие от страна на порасналите си деца и внуци, като примерно: заключване на хладилника, за да нямат достъп до храната или били пребивани. Пенсионерите обикновено не желаели да съдят потомството си и стигали само до една – две консултации във фондацията. „Броят на възрастните хора, подложени на домашно насилие вкъщи, се увеличава с всяка година. Често близките им им казвали, че ги чакат да умрат, за да им вземели апартамента”, обясниха от фондацията.

Пловдив е на второ място в страната, след София, с най-голям брой заведени дела в съда за домашно насилие. За миналата година бройката им е 234. От тази година „Джендър алтернативи” откриват и втора приемна за пострадали от домашно насилие. Тя ще се намира в УМБАЛ „Св. Георги” и ще работи всеки понеделник от 9 до 17 часа.monitor

Banner 468 x 60 px