Destiny

Намалиха присъдата на шофьор, прегазил и убил пешеходец в Пловдив

Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимия Димитър К. на четири години и шест месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 58а от НК намали размера на така наложеното наказание с една трета и наложи наказание в размер на три години лишаване от свобода. На основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от пет години, считано от влизане на присъдата в сила.

Със същата присъда подсъдимият Димитър К. е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от четири години.

Окръжният съд призна подсъдимия Димитър К. за виновен в това, че  на 28.09.2018 г. в гр. Пловдив, на кръстовището на ул. „Победа“ и ул. „Полк. Сава Муткуров“ при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Фолксваген Лупо“, е нарушил правилата за движение:

  -чл. 21 ал.1 от ЗДвП: „При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч – за пътни превозни средства категория В - 50 км/ч за населено място“, 

- чл. 119 ал.1 от ЗДвП: „При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващи по нея пешеходци, като намали скоростта или спре“,

и по непредпазливост е причинил смъртта на Л. Н. /на 67 г./, като деянието е извършено на пешеходна пътека  на ул. „Победа“ – престъпление по чл. 343 ал.3 предл. последно, б. „Б“ предл. първо, вр. ал.1 б. „В“ предл.първо вр. чл. 342 ал.1 предл. трето от НК.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия наказание от две години и осем месеца лишаване от свобода е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване  в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

Banner 468 x 60 px