Destiny

Потвърдиха присъдата на пловдивски бизнесмен за смърт на пътя

Апелативният съд потвърди изцяло присъдата на бизнесмена Т. Н. от две години и шест месеца лишаване от свобода и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 години и 6 месеца. Това съобщиха от Съдебната палата. Той е признат за виновен от Пловдивския окръжен съд за това, че  на 13.07.2017 година, в Пловдив на кръстовището на ул. „Авксентий Велешки“ и ул. „Велико Търново“, при управление на товарен автомобил „Нисан Навара“, по непредпазливост е причинил смъртта на 87-годишен мъж.

Възрастният гражданин е управлявал велосипед, натоварен с 9 литра прясно мляко в бутилки, когато пресичайки улицата, е бил блъснат от автомобила на подсъдимия.

Присъдата на Окръжен съд-Пловдив се атакува от адвоката на подсъдимия като неправилна, незаконосъобразна и необоснована.

Жалба са подали и близките на пострадалия, които смятат наказанията  за занижени и се иска тяхното увеличаване.

Апелативните съдии смятат, че при своевременна реакция на подсъдимия Неделчев, произшествието е могло да бъде предотвратено. Той е имал техническа възможност да го избегне чрез безопасно екстрено спиране, ако в момента в който е реагирал, се е движел със скорост по-малка от 32 км/ч. Имал е техническа възможност да избегне удара чрез спиране със скоростта, с която се е движел, при своевременна реакция и задействане на спирачната система с максимална интензивност, ако е реагирал на разстояние 29,68 м или повече /опасната зона за спиране + 1 м/.

Настоящият съдебен състав споделя виждането на първоинстанционния съд, че горното нарушение на правилата за движение по пътищата, допуснато от подсъдимия, е в пряка причинна връзка с настъпилия вредоносен резултат.

Решението на Апелативния съд не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.

 

 

 

 

Banner 468 x 60 px