Destiny

Сестрата на цар Киро иска 450 000 лева за побоя и откраднатото злато

Иск за 450 000 лева предяви към четиримата си нападатели Марийка Илиева - сестра на цар Киро. На толкова оцени тя задигнатото злато от дома й в пловдивското село Йоаким Груево. 71-годишната родственица на ромския бос гледаше в съдебната зала с отвращение крадците, които я пребиха и ограбиха на 27-и срещу 28 май м.г. Два месеца по-късно бяха заловени. На последното заседание бяха заплашени с глоби от 500 лева от съдия Силвия Цанкова.

"Не сме пипали на бабичката златото", викаше Йордан Станчев, сочен за организатор, пише 24 часа. Той бил далечен роднина на ограбената. Според обвинението в нощта на нападението Йордан не е влизал в дома на Марийка. Той бил отвън в колата и чакал извършителите Марин Петров, Александър Кочев и Александър Данев с плячката. Те били с маски, удряли с юмруци бабата, вързали й ръцете и очите и я проснали на земята.

Първо пребили 46-годишния племенник на Марийка, а след това зашеметили и нея. Започнали да ровят и открили богатствата й в кутии от шоколадови бонбони. Били пълни със златни монети, кехлибарени топчета, синджири с висулки, златна корона с червен камък по средата, гердани, обеци, пръстени. Имало 40 златни английски лири и френски наполеони. Част от заграбеното продали в заложна къща на Десислав Стоянов. В съда той обясни, че го потърсили и му ги предложили.

"Продадоха ми накити, златни монети, но количества не помня. Сумите на всяка от сделките бяха 6-7-8 хиляди лева. Човекът, който ми ги предложи, обясни, че му трябват пари за покупка на автомобил. Монетите бяха с много висок карат - 21,65", каза купувачът.

Попитан може ли да разпознае някой от подсъдимите, той отвърна че е минало много време и не помни.

Никой от четиримата не се признава за виновен. На този етап има само косвени доказателства. Самата баба Марийка също не може да ги разпознае, тъй като те били с маски. Делото продължава с разпит на свидетели на 13 септември.

Banner 468 x 60 px