Destiny

ВКС потвърди: 20 години затвор за изверг, пребил до смърт жена си

Решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдена присъда на Пловдивския окръжен съд за налагане на наказание от 20 години лишаване от свобода на М. Р. за убийство, е оставено в сила от Върховния касационен съд.

М. Р. е признат виновен в това, че на 20.10.2020г. в гр. Пловдив, умишлено е умъртвил жена си С. А., като деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин чрез нанасяне на побой с ръце и крака в продължение на цял ден, като подсъдимият периодично употребявал алкохол. Почивал си в съседната стая, след което отново започвал да й нанася удари, докато тя престанала да реагира. Той ще изтърпи и отложеното наказание от 11 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, постановено от Пловдивски районен съд за хулигански прояви.
Във Върховния касационен съд делото е образувано по жалба на подсъдимия. След като я разгледа по същество, съставът на ВКС намери, че жалбата е неоснователна. Не е подминато нито едно съществено и от значение за делото обстоятелство, не са останали неоценени или са останали недооценени факти. Няма допуснато нарушение на материалния закон, квалификацията на деянието е правилна.
Според върховните съдии наказанието е определено в достатъчна степен снизходително, при наличните още две и по-тежки алтернативи за налагане на наказание. Целите на наказанието не могат да бъдат постигнати с по-ниско по размер такова, нито в индивидуална перспектива, нито от гледна точка на обществените интереси. Изтъкнатите лично от подсъдимия съображения за необходимост от това да се грижи за децата си, са изцяло несподелени от ВКС, особено като се вземе предвид, че е лишил децата от грижите на майката.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Banner 468 x 60 px