Прокуратурата обвини Стамен Янев за "златните паспорти"

Бившият шеф на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев вече е обвиняем за т.нар. "златни паспорти", съобщиха от Софийската градска прокуратура. Той е уредил над 120 руснаци и китайски разузнавачи под прикритието на бизнесмени.

През февруари 2022 г. във Върховната касационна прокуратура е постъпил сигнал от народен представител от Движението за права и свободи, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите, респективно подзаконови актове по прилагането им.

Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т.нар. "златни паспорти", даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.

Разследването по делото продължава. Предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства и при събиране на достатъчно доказателства за други деяния и/или за виновността на други лица ще бъдат повдигнати нови обвинения.

 

Banner 468 x 60 px