Пореден случай на заловени нелегални мигранти, които се опитали да преминат през цялата страна. Полицията ги преследвала от магистрала „Тракия“ през Северната тангента на столицата до Драгоман, където са били заловени. 10 мигранти били натъпкани на задната седалка и в багажника на кола с полска регистрация.

Трафикантите са мъж и жена от Полша, мъжът е шофирал под въздействието на амфетамини. В отговор на безпрецедентните случаи, служебният вътрешен министър Иван Демерджиев предложи промени в Наказателния кодекс и по-строги наказания, предава БНТ.

Колата с 10 мигранти попада в полезренето на полицията още в района на прохода „Траянови врата“, след като шофьорът не се подчинил на полицейска заповед за спиране. Зад волана бил полски гражданин, който преминал тунела с близо 200 километра в час без да бъде гонен от патрул.

banner

Иван Демерджиев – служебен министър на вътрешните работи: „Не ние провокираме тази скорост. С тази скорост те се движат. При тези трудни условия да се спре автомобил, който се движи с 200 км в час е изключително трудно. Ако се ползва лента за принудително спиране, както често се говори, в този автомобил ще има 11 трупа“.

Колата се е отправила от магистрала „Тракия“ към „Европа“. Там била засечена от служители на „Гранична полиция“ – Драгоман, които принудили шофьора да слезе под мост на магистралата при 16-ия километър, където попаднал в задънена улица. Полският гражданин е направил опит да избяга, но е задържан заедно с жената, с която пътувал.

10-те нелегални мигранти са били натъпкани на задната седалка и в багажника на колата. Полевият тест за наркотици е установил наличие на амфетамин при шофьора. По оперативни данни, трафикантите били инструктирани от организаторите да не спират на полицейски коли и проверки и по възможност да ги избутват.

Подобно поведение е част от нова тактика на каналджиите – използват скъпи и бързи коли, които да поддържат висока скорост. От МВР обясниха, че с наличния автопарк не могат да ги преследват. Целта е да се идентифицират и да намерят подходящо място, където да бъдат спрени. От силовото министерство отчитат и друга тревожна тенденция в трафика у нас се включват лица от всякакви националности. Причината – ниските наказания на този вид престъпност у нас. От около 2480 осъдителните присъди, ефективните са 158.

Иван Демерджиев – служебен министър на вътрешните работи: „Лицата, които ние спираме, задържаме, знаете колко трудно – след ден-два отново се озовават на пътищата натоварили нови мигранти. Последният пример в това отношение е прочетената присъда на човека наел автобуса-убиец в Бургас. Не мога да приема, че условна присъда може да получи човек пряко отговорен за смъртта на двама полицаи“.

Затова срещу трафика на мигранти от МВР предлагат нов пакет от законодателни промени. Сред тях – завишаване на наказанията, конфискуване на имущество, както и налагане на глоби до десет пъти от стойността на превозното средство, когато се ползват автомобили под наем или на лизинг.

Иван Демерджиев – служебен министър на вътрешните работи: „Целта на този законопроект е да бъде подпомогнато МВР в борбата си с последните прояви на този нелегален трафик. Да бъдат защитени нашите служители ефективно, защото в този трафик се включиха лица от всякакви националности вече“.

Според експерти по сигурност освен законодателни промени са нужни и реални реформи за техническа модернизация в МВР. И още – кадровите рокади и оставки не са достатъчни в борбата срещу трафика на мигранти.

Тихомир Безлов – Център за изследване на демокрацията: „За съжаление МВР е много силно политическо зависимо. Политическите партии могат да предизвикат много тежки рокади в системата. В мутренските години толкова инциденти не сме имали“.

Валери Йорданов – бивш директор на СДВР: „Аз мисля, че те в момента чегъртат дъното и там няма нищо. С тези блиц кадрови промени, които се правят те не останаха кадърни хора“.

По данни на МВР в последните месеци са спрени над 80 автомобила с мигранти, движещи се с висока скорост.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space