10% ръст в броя на катастрофите е регистриран от началото на 2024 г. Жертвите са с 15 на сто по-малко. България заема трета позиция с близо 78 жертви на 1 млн. души население. В тунел „Железница“ пък само за седмица са регистрирани близо 600 нарушения.


Темата за безопасността по пътищата коментираха Диана Русинова от Европейския център по транспорти политики и бившият шеф на КАТ Алекси Кисяков в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Русинова каза, че не е нужно да се стои пред и вътре в тунелите с камера за измерване на скоростта, тъй като съоръжението е оборудвано с нужната техника. Тя е на мнение, че България изостава по приоритетите, заложени от ЕС за безопасност по пътищата – добра инфраструктура, борба с дрогираните и пияни шофьори, подобряване на медицинското обслужване и въвеждане на мерки за подновяване на автомобилния парк. Русинова посочи още, че има какво да се желае и от обучението по време на шофьорските курсове. Експертът допълни, че държавата трябва да се ангажира с тези въпроси.

banner

Кисяков каза, че голяма част от катастрофите са предотвратими. По негови думи жените са по-добри шофьори от мъжете. Той призова да обърнем внимание на личната си отговорност на пътя.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!