Прогнозата за тази година е ръстът на икономиката да продължи и да надхвърли 2 процента, каза днес във Варна министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той посочи, че през 2023 г. е постигнато увеличение на БВП с около 1,8 на сто.

Рецесията, която започна в Европа, беше очаквана и затова се очаква “меко приземяване” от високите нива на инфлация, заяви министърът. Според него икономическите трусове не са усетени толкова сериозно в нашата страна, но наличието им в другите държави е довело до спад на българския износ с около 7 процента.

През тази година очакваме да продължи ръстът на преките чуждестранни инвестиции у нас, допълни Богданов. Той подчерта, че по този показател, дори при рецесията в Европа, е отчетен най-висок ръст за последните 12 години. През 2023 г. в страната са реализирани инвестиции от 3,48 милиарда евро.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!