Няма очевидно решение, което да позволи на Комисията за защита на потребителите (КЗП) да работи и в същото време да не влезем в конфликт с текущите съдебни дела, заяви премиерът Николай Денков в отговор на въпрос на Корнелия Нинова („БСП за България“) в рамките на парламентарния контрол.

Нинова попита какво мисли да прави правителството с тази комисия, така че тя да си влезе в реалните функции, а не да продължава „хаоса и беззаконието на Радев“.

Премиерът Денков обясни, че затруднението, което имат, се дължи на това, че смяната на състава на КЗП по време на служебното правителство е направена по начин, който в момента се оспорва в съда. Той коментира, че Комисията не може да си изпълнява задълженията и кабинетът търси устойчиво решение на проблема.

banner

Нинова му предложи решение – сегашният състав на Министерския съвет да отмени решението на служебния кабинет, което фактически връща незаконно уволнените хора, те стават реално ръководно тяло на Комисията и не се назначава трето. Ако оставите казуса висящ, задълбочавате проблема, коментира тя.

Нинова посочи, че трябва да има работещо ръководство на КЗП и даде пример с контрола на т.нар. райски газ. Не може да имаш закон, който го забранява, и да нямаш органи и институции, които да тръгнат от дискотека в дискотека, от заведение в заведение, каза тя. Навсякъде в социалните мрежи се продава свободно, тровим децата ни и на това нещо трябва да се сложи край, коментира Нинова.

Николай Денков благодари за предложението за КЗП, но посочи, че в него има една презумпция, че МС може да вземе отношение за законосъобразността на взетото решение от служебното правителство. В момента, в който има съдебни дела, нямаме право на това, заяви премиерът. Трябва да се приключат съдебните дела, за да е ясен крайният резултат по отношение на законосъобразността, добави той.

Относно т.нар. райски газ, Денков каза, че като химик е много консервативен в това отношение и всякакви възможности за злоупотреба с упойващи вещества не трябва да се позволяват. Имате пълната ми подкрепа за това, че всички органи трябва да си свършат работата, заяви премиерът. В случая, освен КЗП, това е МВР, така че този разговор с тях ще го продължим, добави той.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!