Военновременият кабинет на Израел обсъжда днес египетското предложение за прекратяване на огъня, това съобщава израелската преса. С уточнението, че предложението включва три етапа. В същото време обаче при израелска атака има най-малко 78 загинали в палестински бежански лагер в Газа, а израелският премиер заяви, че войната се задълбочава.

Според Хамас, десетки са загинали при израелски удар срещу бежанския лагер Ал Магази в централната част на Газа Сред мишените са били къщи и гъстонаселен блок.

“Къщите бяха разрушени, нашата беше бомбардирана за втори път. В Газа няма безопасно място”, каза Абу Рами Ал Аис, жител на бежанския лагер Магази.

banner

Атаката идва на фона на ново е мирно предложение от Египет което включва три фази:

Първа – примирие до 10 дни с размяна на заложници и затворници;

Едноседмична втора фаза с освобождаване на израелски жени военнослужещи от Хамас в замяна на палестински затворници;

Трета фаза с изтегляне на Израел от Газа.

“Хамас” и съюзниците му от “Ислямски джихад” са отхвърлили идеята на Кайро да се откажат от властта в Газа в замяна на постоянно спиране на огъня. Междувременно израелската армия съобщи, че е разкрила мрежа от тунели на Хамас, използвани като щаб в северната част на Газа. “Хамас оперира от населени райони, използва цивилни за прикритие. Това е много сложно предизвикателство пред нас”, каза Даниел Хагари, говорител на израелската армия, цитиран от БНТ.

В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи послание към сънародниците си. “Ще продължим да се бием да пълна победа над Хамас. Това е единственият начин да си върнем заложниците, да елиминираме Хамас и да се уверим, че Газа няма да бъде заплаха за Израел”.

Ръководителят на Световната здравна организация заяви, че здравната система в Газа е разрушена. Тедрос Гебрейесус приветства и медицинските работници в Газа, които продължават да работят при все по-тежки условия”.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!