Намалиха условната присъда на шофьора на фолк дивата ДесиСлава, който уби човек АМ "Тракия"

Шофьорът на фолкпевицата Деси Слава – 35-годишният Димитър Илиев се оказа помилван от Бога. След размотаване по съдилищата повече от 4 години, Илиев успя да убеди магистратите в невинността си и получи условна присъда от 1 година и 4 месеца в изпитателен срок от 3 години. Това реши днес Апелативният съд в Бургас, който счете, че наложената от Окръжния съд присъда е твърде висока и я намали.

Припомяне, че Димитър Илиев е признат за виновен  за това, че на 9 септември 2016 г., около 6 часа рано сутринта с лекия си автомобил „Фолксваген“ блъска 24-годишния Божидар на АМ "Тракия". Въпреки че Димитър се е движел със 122 км/ч в района на 323 км от магистралата, втората инстанция посочи, че  намалената видимост поради нощната тъмнина и движението на включени светлини, не е позволила на водача да забележи навреме пешеходеца, пресичащ аутобана, да реагира адекватно чрез аварийно спиране и да предотврати удара.

„Виновното поведение на Илиев се състои в това, че при движението си не е повишил вниманието си до степен, адекватна на обективно затруднената пътна обстановка и не е избрал безопасна скорост на движение, съответна на влошените атмосферни условия, видимостта, състоянието на пътя и т.н.“ отбелязват апелативните съдии, предава Флагман.

Съдър счете, че шофьорът на певицата е помел Божидар от небрежност,  тъй като не е целял пряко настъпването на престъпния резултат и не е предвиждал общественоопасните последици, но е бил длъжен и обективно е могъл да ги предвиди, както и да ги предотврати.

Тройната автотехническа експертиза, която е била назначена, безспорно е доказала, че една от техническите причини за настъпването на ПТП-то е поведението на Божидар, който изобщо нямал място на магистралата.   По тези съображения Апелативният съд е приел, че катастрофата е настъпила по взаимна вина на двамата участници - водача и пострадалия, допуснали по едно нарушение на правилата за движение от ЗДвП.

Съдът е посочил, че първопричина е поведението на пешеходеца, който е пресичал неправомерно, при намалена видимост, без да се съобрази с приближаващия към него с висока скорост автомобил и така е създал необходимите предпоставки за автопроизшествието. Отчитайки всички фактори,  въззивният състав е приел, че на Димитър Илиев следва бъда наказан с  лишаване от свобода за срок от една година и четири месеца, което наказание да бъде отложено за изпитателен срок от три години. Тази присъда съответствала на досието на Илиев, който бил с чисто криминално минало и не представлявал обществена опасност. 

 Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.

 

Banner 468 x 60 px