5000 души с COVID-19 не могат да гласуват днес, защото трябва да си останат у дома. Това каза в bTV доц. Ангел Кунчев.

„Около 5000 са активно болните към момента. Това не е някаква бройка, която ще повлияе съществено върху резултата от изборите днес. В края на краищата здравето е най-важно и то не може да бъде рискувано, дори и по такъв повод“, каза той.

Доц. Кънчев поясни обаче, че реалната бройка на заразените с COVID-19 е значително по-висока. Тестовете, които се правят в лечебните заведения откриват около 30-40% от заразените, стана ясно още от думите му. „Ние изследваме хора, които вече имат симптоми и вече са потърсили помощ“, поясни той.

banner

Епидемиологът на България отбеляза също така, че заради по-топлото време, летните вируси все още не искат да си тръгнат и да отстъпят място на зимните. „Типичните зимни вируси атакуват предимно носа и гърлото, докато летните – стомашно-чревния тракт. През студените месеци заболяването започва с типичната хрема. Това ще го видим с първото по-сериозно застудяване на времето“, отбеляза още той.

Според него вероятно през декември в България ще бъде регистриран и известен ръст на заболелите от грип. Епидемичните стойности обаче ще бъдат достигнати в края на януари или в началото на февруари 2024 г.

„Да се гласува е не само здравословно от психологическа гледна точка, но и право, което много хора преди нас са извоювали с живота си. Глупаво е да не се възползваме от правото си на глас. След като българите са създали собствена държава, те трябва да се погрижат да съществува и то по възможно най-добрия начин“, каза още доц. Кунчев.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!