Турските учени Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, съоснователи на компанията “Бионтех”, обявиха, че разработвания от тях препарат срещу рак е успял да спре растежа на тумор и да намали размера му при първоначалните тестове, съобщи “Хюриет дейли нюз”.

Двамата посочиха, че ваксината е била приложена в четири дози на група от 44 пациенти, което е довело до поне 30-процентно намаляване на размера на тумора при 59% от участниците.

Забележително е, че при 95 процента от участниците в изпитанията ракът престава да прогресира след схемата с ваксината. При прилагането на ваксината някои участници са имали засилени реакции на възпаление, зависещи от дозата, като при 23 лица са наблюдавани странични ефекти като понижено кръвно налягане и повишена телесна температура, посочи Шахин.

banner

Амбициозната визия на “Бионтех” включва лечението на приблизително 10 000 пациенти с рак до 2030 г.

По-рано Шахин заяви, че разработените от компанията лекарства за рак могат да бъдат пуснати на пазара до няколко години. Той добави, че процесите на изпитване на разработените от “Бионтех” лекарства срещу рак на белия дроб, панкреаса и дебелото черво също продължават с окуражаващи развития.

Двойката и тяхната компания станаха известни по целия свят с разработената от тях мРНК ваксина малко след началото на пандемията от COVID-19, която бързо беше одобрена и пусната на пазара. Повече от 1,5 милиарда души по света са получили ваксината./Мина Димитрова, БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!