Минка Сърнешка е кандидат кмет за район „Централен“ от коалиция „БСП за България“ с №1 в интегралната на Местни избори 2023 година в Пловдив и кандидат за общински съветник с преференция 103.

Има завършени четири магистратури по Международни икономически отношения, Мениджмънт в туризма, Здравен мениджмънт и треньор, в две висши учебни заведения – НСА и МУ-Пловдив. Има над 30-годишен управленски опит в частния сектор. Била е управител на Новотела и директор на обувен завод „Кочо Честименски“. От 2005 г., с малко прекъсване, е председател на Обединението на жените социалистки гр. Пловдив. Била е член на Изпълнителното бюро на градската партийна организация на БСП в Пловдив и член на Националния съвет на Обединението на жените социалистки на БСП. Минка сърнешка е била общински съветник, член в комисиите по здравеопазване и социални дейности, туризъм, спорт и младежки дейности. Семейна е.

Какво ви мотивира да се включите в предизборната надпревара за кмет на район „Централен“?
Решението да се включа в надпреварата като кандидат за кмет на района не е дошло изведнъж. Работила съм с много хора, включително и на общинско ниво.
Освен, че съм била общински съветник, съм била и главен секретар в Областна управа. Знам, как работи системата, как общинска и областна управа си взаимодействат, видяла съм проблемите отвътре и знам решенията им. За да ги превърна в реалност обаче, трябва да имам право да ги решавам. Единственият начин, това да се случи е чрез участие в местните избори, за да имам шанс да вляза в управлението на града и да помогна на пловдивчани. Доказала съм, че безкористно помагам на хората и ме е грижа за техните проблеми.
Не на последно място, доверието което ми гласуваха членовете на БСП-Пловдив, като ме номинираха за кандидат за кмет на района и за общински съветник, е знак, че са видели в мен своя представител в местната власт, който да защитава техните интереси и решава казуси в тяхна полза.
Имам и друга много сериозна причина – изпитвам непримиримост, когато някой не се грижи за хора, които отдават целия си живот да работят за развитието на този град, а някой използва труда им. Работещите хора плащат данъци, а нивото на предлаганите услуги е меко казано занижено.
В чисто човешки план не ми е чуждо лошото здравеопазване и имам идеи как да се подобри на местно ниво. Пакетът на социални дейности е работещ, но има още много какво да се подобри и в тази насока.
Не на последно място, съм пристрастена за младежките политики и спорт. В Пловдив имаме невероятни таланти и спортни надежди. Те заслужават да имат своята база, своите треньори, както и финансова подкрепа. Също така не ми е чужд и масовия спорт. Младите хора обичат да спортуват, има такива, които не могат да си позволят да плащат тренировки в частни клубове, по-скоро родителите не могат да си позволят. Трябва да има спортни центрове, където децата и юношите да тренират безплатно.
Всеки ден се срещам с десетки хора от нашия град и от нашия район. Всички те се вълнуват и интересуват от различни въпроси – лични, обществени, политически. Но общото в тези срещи е желанието на хората техният глас да бъде чут, да се реагира на техния проблем, който те смятат за важен. Гражданската активност, която виждам всеки ден от предизборната кампания, ме мотивира в още по-висока степен да спечеля тяхното доверие.
Един кмет или общински съветник трябва да бъде близо до хората. Следващите 4 години, даденото ми доверие от хората, смятам до подчиня управлението на думата „повече“ – повече инвестиции, повече бизнес, повече проекти и възможности за активните и млади хора, повече за лицата в неравностойно положение и повече за децата, образованието, здравеопазването и културата.

banner

Вие в район „Централен“ ли живеете?

Да, живея в супер центъра на района и познавам всеки негов проблем.

Да проверим, може ли да опишете границите на района?

На север се простира до северния бряг на река Марица, включително остров Адата, на запад до жп линията, която води от гара Филипово до Централна гара. Булевардът пред гара е южната граница, а на изток такава се явява бул. „Източен“ и Асеновградско шосе.

Смятате ли, че районните кметства трябва да разполагат със самостоятелни бюджети?

Да, считам, че за да направи нещо полезно за района си, един кмет трябва да разполага с бюджет. Ние от „БСП за България“ твърдо искаме децентрализация на управлението, включително и управлението на бюджетните средства. Един районен кмет би могъл да изпълни поетите ангажименти към гражданите, ако може да решава къде да насочи средствата и не само. В планирането на дейностите в полза на гражданите от района той може да вземе по-правилно решение от кмета на Голяма община, защото ги познава по- отблизо и защото би взел под внимание препоръките на съгражданите си. Ако е добър кмет ще го прави.

Кой според вас е най-наболелият проблем в района и как ще се справите с него?
Вътрешнокварталните улици са в много лошо състояние, проблеми с паркирането, занемарени около блокови пространства.
Откроява се проблемът с огромния трафик, задръстването и придвижването.
Неравните тротоари, с повдигнати коренища на дърветата, които затрудняват не само инвалиди и майки с детски колички.
Мръсният въздух.
Сметосъбирането и сметопочистването се извършват със средства от миналия век.
Общинската администрация е тромава и не е ефективна в обслужването на гражданите. Къде е облекчението от електронното обслужване в Община Пловдив? Не виждам такова.
От първия ден на мандата, веднага трябва да се започне с поставяне на задачи, организиране и контролиране на всички наболели проблеми от години в района. Пренареждане на тротоарите. Измиване на улиците. Измиване на кофите за смет. Изчистване на около блоковите пространства.
Започва се от проблемите, които не изискват бюджет, а просто контрол за извършената дейност.

Може ли да изброите три неща, които харесвате в района си и три, с които ви е трудно да се примирите?

Тъй като всичко харесвам в Пловдив, много ми е трудно само три неща да опиша в моят район.
Харесвам Стария град, Капана и Цар-Симеоновата градина, Античния театър.
Не мога да се примиря с мръсния въздух, разбитите тротоари и автомобилния трафик, строителните дейности в района гарата, по които почти не се работи.

Защо хората да гласуват за вас?

Хората могат да гласуват за когото желаят, но аз бих била благодарна да подкрепят мен, защото не само имам желание да променя начина на управление на района, но знам и как да го направя. Няма да ви подведа, скъпи пловдивчани, ще работим заедно за един по- уреден и по-зелен град.
Подкрепете ме с бюлетина №1, за да има #ПовечезаПловдив!

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!