Новият размер на минималната работна заплата от първи януари догодина от 933 лева ще утвърди с постановление правителството днес. Повишението е с близо 20 процента спрямо сегашното минимално възнаграждение, а размерът е определен, като половината от средната заплата за страната за период от предходни 12 месеца.

Новата формула за минималната заплата се прилага за първи път, бе приета в началото на тази година с промените в Кодекса на труда. Преди дни и след обсъждане в .Националния тристранен съвет на постановлението социалният министър Иванка Шалапатова заяви:

“С приемането на постановлението, размерът на минималната работна заплата ще се увеличи със 153 лв. спрямо сегашната ѝ стойност от 780 лв., което прави ръст от 19.6%“.

banner

Синдикатите дори поискаха по висок размер на минималната заплата от определената от определената 933 лева за догодина, Любослав Костов от КНСБ каза:

“Няма държава в ЕС, която да е влязла в ЕС с по-малко от 500 евро минимална заплата“.

Бизнесът обаче е против административната формула, председателя на БТПП Цветан Симеонов предупреди:

“Ще започнат изкривявания в сключването на договорите и по този начин ще се помпа сивият сектор“.

Също днес правителството ще одобри допълнителни трансфери по бюджетите на редица ведомства, министерства и тези на общините. Енергийни обекти, част от електропреносната мрежа ще получат статут на обекти с национално значение

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!