Само Агенцията по храните има право да оповестява резултати от проверка за качеството на хранителните продукти в търговската мрежа , всички останали резултати са нелегитимни и са опит да се дискредитира бранша.

Това казаха пред журналисти представители на млекопреработвателни предприятия и на контролния орган по повод обявени преди три седмици резултати от проверка на неправителствена организация, предава БНР. Според резултатите – само едно от 10 проверени овчи сирена е произведено от овче мляко ,в останалите има и краве.

И браншът, и Агенцията по храните се съмняват в легитимността на взетите проби и обявените от Сдружение за достъпна и качествена храна резултати:

banner

“За Агенцията в случая така наречените проби не са проби” – каза заместник-директорът на Агенцията по храните д-р Викьова, според която е смущаващо, че продуктите са купени през юни, изследванията направени през август, а резултатите обявени през септември, като Агенцията е уведомена три дни след медиите.

Според бранша, изнасянето на такива резултати е удар по производителите, който вече дава резултат – спад в продажбата на продуктите:

“Догодина те ще намалят или ще спрат изкупуването на овчето мляко, защото те няма как да гарантират нулеви примеси. Това ще е много скъпа операция, която няма кой да я плати и къде да се калкулира”, предупреди преработвателят Димитър Зоров, а журналистите, които са и потребители, поискаха да разберат кой има право да взема проби и да казва резултати от тях.

Оказва се, че на теория – всеки потребител, а на практика – само държавния орган:

“Вие можете да вземете един продукт и да го изпратите в която лаборатория искате. Вашата проба, независимо в коя акредитирана лаборатория е, няма тежест, по която да бъдат предприети мерки към съответния производител или преработвател”.

До три седмици Агенцията ще има резултати от своите проби на същите продукти. Преработвателите поискаха, ако колегите им са нарушители, да бъдат санкционирани и попитаха кога Агенцията ще започне да посочва имената на нарушителите:

“Ако ние трябва ежедневно да обявяваме всички нарушения, българският потребител няма да пазарува от никой нищо”.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!