Грипът идва в средата на ноември! Това обяви пред “Телеграф” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

“Очакваме, че двата вероятни щама ще са „Дарвин“-H3N2, който вероятно ще е епидемичен, и H1N1 „Виктория“. Те са част от състава на ваксината и за щастие тази година ваксините, които осигуряваме за възрастни хора, са повече – над 380 000. Отделно има още бройки за свободния пазар. Така че всеки по-рисков може от октомври-ноември да се ваксинира”, добави той.

Ето какво каза още доц. Кунчев пред “Телеграф”:

banner

– Доц. Кунчев, след тежката ситуация в някои морски курорти кажете пред какви опасности сме изправени? Кога ще бъдат взети проби на водата?

– Следим обстановката непрекъснато. Дори временно открихме работно място в общината в Царево, където има представител на РЗИ-Бургас. След наводнение винаги има проблеми – както с питейната вода, така и с водите, които са изтекли. Още повече, че става дума за много тежка ситуация, тъй като се изляха големи количества дъжд за по-малко от 20 часа – 300 л/кв.м. Това се случва веднъж на 100 години.

Така че от тази гледна точка събитието е наистина драматично, но поради това, че се случи близо до морето, терените са с наклони и водата от дерета и реки се излива в него, този процес на задържане на наводнени места е много по-кратък, отколкото беше в Карловско или Мизия преди няколко години.

Водата се оттича сравнително бързо и ако се направи едно физическо изчистване на наноси, тиня, районът бързо ще се възстанови. А и на места виждам, че вече е почистено от нещата, които морето е изхвърлило. Само че трябва да се има предвид, че по отношение на качеството на водата няма да има промяна толкова бързо, защото количеството, което се изсипа в морето, е много голямо.

То е отнесло със себе си всичко, което е било на повърхността – от улици, дерета, отпадъчни и строителни материали, дървета, трупове на животни.

За щастие морето има мощни функции на самоочистване, предполагам, че след десетина дни вече някои от плажовете ще са по-добре. Затова не бързаме да вземаме проби още сега, тъй като е повече от ясно, че водата няма да отговаря на изискванията. Трябва да мине малко време, за да се утаи, за да имаме по-точни резултати.

Горе-долу така стои въпросът и с питейната вода. Що се отнася до централното водоснабдяване, нямаме притеснения.

Районът се снабдява от две места – основно от язовир „Ясна поляна“. Само две села са от местен водоизточник. Но там, където нивото на водите се е завишило, където има помпени станции, системата на водоснабдяване не е херметична и когато спре токът и водата, се получава засмукване на всичко, което е около тръбите.

Но от ВиК са наясно какво точно да правят, защото това не се случва за първи път. Нужно е чисто механично да се изчистят тръби, помпени станции, след което се прави промиване на системата с повишено съдържание на хлор. Необходимо е 3-4 пъти завишение, което е наистина висока доза. И след като това се направи, вземаме многократно проби. Ако се окажат отрицателни, водата е годна за пиене.

Този момент обаче все още не е дошъл. Същевременно не искаме да бъде спирана, засега само в Резово не е пусната на 100%. Навсякъде другаде има вода, за да може, когато се отводняват дворове и приземни части, хората да имат вода за битови нужди. Но тя няма как да се ползва за пиене и готвене.

– Има ли все пак опасност за хигиената и за избухване на зарази?

– Винаги има опасност след наводнения. Имайте предвид, че щом се вдигне нивото на водата, тя залива и септични ями, и всякакви резервоари. По този начин каквото се съдържа в тях, попада в тази обхватна вода. Така че риск има, но според мен на този етап не е много висок.

Причината е, че няма задържане на вода, както беше при други наводнения в страната. Тя се оттече бързо за 24 часа в реките и няма залети големи площи. Очистването ще стане по-бързо. Трябва обаче да се спазват някои правила.

Те са публикувани на сайта и на РЗИ-Бургас, и на общината – там е посочено какво се прави по отношение на ВиК, как се действа при открити трупове на животни, какво може да консумират хората.

Препоръчва се да пият бутилирана вода, тя беше осигурена безплатно от общините. Другото е след прочистването да се ползват лични предпазни средства. След всичко това е нужно да се направи една крайна дезинфекция. Това важи за домовете и за обществените места, за да знаем, че всичко вече е в норма.

– Пропадна ли окончателно сезонът по морето, като се има предвид и предишният скандал за качеството на водата?

– Бих казал, че това са слухове за замърсяване на морската вода. Това не беше скандал. Категоричен съм, че замърсяване на водата няма.

– Каква всъщност е разликата във вземането на пробите, за която твърдят от „Активни потребители“?

– Истината е, че ние не знаем какво точно правят от „Активни потребители“. Те твърдят, че използват някакъв експресен метод.

Оттам заявиха, че вие вземате пробата от повърхността на водата и е нормално да се отчита, че е чиста, докато те – от по-дълбоко. Така ли е?

– Има директива на Европейския съюз, наредба, в която е посочено точно как се действа в този случай. Разбира се, че вземаме не на 20-30 сантиметра, както заявиха, а понякога и на 2 метра от брега. Не може да поставяш под съмнение работата на лекар със специалност по микробиология, който работи с акредитирана лаборатория, а ти да вземаш проби с цветни епруветки.

Нещата са несравними. Ние искахме да поканим „Активни потребители“ и да видят какво правим всъщност, но те отказаха.

Заявиха, че нямат доверие на РЗИ-Бургас. Попитахме защо не изследват пробите в акредитирана лаборатория, отговориха, че няма нужда, защото са към Софийския университет. В закона пише къде се правят самите изследвания. Да не говорим за метода, който използват, като ни заявиха, че е полеви и бил променен лично от тях. Това не е сериозно.

– Тогава можем ли да кажем, че на другите места освен засегнатите от наводнението водата е чиста и плажуващите няма от какво да се притесняват?

– По принцип е така. Проблемите са на юг от Приморско, в община Царево.

– Есента наближава, идва и първият учебен ден. Има ли място за притеснение от покачването на болните от ковид? Забелязва се голям скок на случаите.

– Определено има завишение. Причината е в сезона, затова и преди изтъкнахме, че ковид ще се превърне в респираторен вирус като грипа. Точно това имахме предвид – сезонът е от септември. В рамките само на месец болните се повишиха от 3,1% на 10,6% като заболеваемост, което е близо три пъти.

Това не е за пренебрегване. Разбира се, не е толкова фатално, ако клиничното протичане продължава да е такова, каквото е сега. То не буди кой знае какви притеснения, защото много малък процент от заразените имат нужда от хоспитализация.

Още по-малък процент от тях попаднат в интензивно отделение. По-скоро опасността е за рисковите групи – възрастните хора и тези с хронични заболявания. Затова и препоръката е точно тези хора да се имунизират с вече адаптираните ваксини спрямо новите варианти.

– Всъщност трябва да получим от тези ваксини до края на месеца, нали така?

– Точно така. Предстои да има доставки. ЕМА преди няколко дни излезе с разрешително за употребата им. Тепърва ще се убеждаваме дали са ефективни, но са адаптирани специално към вариантите, които циркулират в момента.

– Има ли ги у нас вече, изолирани ли са?

– Най-новият не. Става дума за разновидности на Омикрон. Те се предават лесно, в рамките на седмица може двама-трима души от семейството да го преболедуват. Протича с температура, отпадналост, но рядко се стига до усложнения както в миналото.

Вярно ли е, че засяга предимно хора, които са преболедували ковид, както твърдят някои?

– Не е така. Засяга хора, които по някакви причини имат отслабен имунитет. Зависи от състоянието в момента.

След като има повишаване на болните, трябва ли да отпада карантината, както се очаква да бъде окончателно прието?

– Трябва, защото карантината и изолацията са функция на тежестта на заболяването. Ако то прилича на грип, би трябвало и мерките да са като при него. Една от причините да не е толкова точна статистиката, а заболеваемостта е най-вероятно доста над 10%, е, че хората избягват да се регистрират точно поради тези причини.

В момента, страхувайки се да не поставят семейството си под карантина, много хора не се тестват. Така не знаят дали са с ковид или друг вирус.

– Има ли още летни вируси?

– В края на лятото имаше повече ентеровирусни инфекции. Все още продължават, но протичат за около 2-3 дни – с лека температура, диария, отпадналост. Бих казал обаче, че вече преминават към нормалните стойности.

– С какво ви изненада лятото?

– Тази година нямаше някакви големи изненади, като се изключи излишната истерия около чистотата на водата. Нямаше големи епидемични взривове, особено по морето. Имаше няколко случая на други места, които бяха свързани с организирано хранене като в Банско.

– Но имаше тройно увеличение на случаите на лаймска болест.

– Така е, но то беше очаквано след дъждовната пролет. Тревите израстват много и се създават идеални условия за развитие на кърлежите. Затова и ръстът беше налице.

– Рано ли е обаче за респираторните вируси?

– Да, все още е рано. Разбира се, сега ще има по-малки вълни, но температурите са високи. Това ще стане след първото по-сериозно застудяване. Случаите нарастват постепенно от средата на октомври и някъде през средата на ноември се появяват първите отделни случаи на някои грипни вируси. В края на годината стойностите се вдигат сериозно, за да стигнат до епидемични такива в края на януари и февруари.

– В момента обаче има доста болни със симптоми като температура, кашлица и самият вирус те оставя и без глас. На промяната на времето ли се дължи това?

– Много трудно можем да го установим, защото хора с такива симптоми рядко търсят лекарска помощ, за да влязат в статистиката. По-често го карат на крак и не вземат дори болничен. Неминуемо след 15 септември, когато се струпат учениците, ще има ръст на вирусите, защото контактите стават по-интензивни. Но това се случва всяка година.

– Ще има ли типичен грипен сезон? Какви са очакванията ви?

– Опитваме се да се ориентираме. Не виждам нещо притеснително – да кажем някоя по-ранна вълна по света или по-тежко протичане.

Очакваме, че двата вероятни щама ще са „Дарвин“-H3N2, който вероятно ще е епидемичен, и H1N1 „Виктория“. Те са част от състава на ваксината и за щастие тази година ваксините, които осигуряваме за възрастни хора, са повече – над 380 000. Отделно има още бройки за свободния пазар. Така че всеки по-рисков може от октомври-ноември да се ваксинира.

– Очаквате ли проблем с доставките все пак, имаше усложнения, тъй като тази година фирмите ще са две?

– Не, проблемът се реши. На практика около 15 септември една от фирмите трябва да предостави количествата.

Общопрактикуващите лекари вече са подали заявки и се знае кой колко бройки желае. Задължение е на дистрибуторите да ни ги доставят и от началото на октомври да започне имунизацията.

– Какво трябва да имат предвид хората, за да се предпазят от грип и от ковид – най-вече що се отнася до ваксинирането?

– Много трудно може да се отговори. По принцип при инфекции, за които има ваксина, това е най-добрият начин да се предпазят хората. Както казах, препоръчително е за хронично болните – с диабет, белодробни и чернодробни заболявания, както и тези над 65 години. При тях грипът протича с усложнения, имат нужда от болнично лечение.

За ковид важи същото – след като доставят ваксините, ще дадем информация и всеки ще може да реши за себе си какво да прави. На никого не му се връща към онези тежки години. Но ако продължи да расте заболеваемостта, имайте предвид, че в САЩ се вдигна доста и дори затвориха някои учебни заведения, отново въведоха носенето на маски. Така че е възможно и това да се случи.

– Колко време трябва да има между двете ваксини, ако един човек си поставя против грип и ковид?

– Препоръчваме да има двуседмичен интервал между двете ваксини, не защото се очаква да стане нещо притеснително. До края на годината времето е подходящо за имунизиране.

– А има ли статистика колко човека у нас са с дълъг ковид?

– Не, много е трудно да се установи. Имахме идея дори да се разработи отделна клинична пътека за постковиден синдром, само че той е толкова разнообразен, защото удря на много места – като се започне от утежняване на хроничните заболявания, като се премине през косопад, лесна уморяемост, мозъчна мъгла, може да се стигне до проблеми с психиката.

Всеки орган може да бъде поразен. Трудно ще има статистика.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!