Destiny
Водещи новини:

Подкупните началници от ГДБОП остават в ареста, пускат полицайката-касиерка

Началникът на отдел „Противодействие на наркотрафика и разпространение на наркотици“ Цветан Панков и шефът на сектор в същия отдел Кирил Ванков, които са обвинени в участие в организирана престъпна група за подкупи, с цел осигуряване на чадър над наркогрупи, остават в ареста. Полицайката от ГД „Национална полция“ Василена Фикерлийска, която според прокуратурата е изпълнявала ролята на касиерка в бандата, магистратите оставиха без мярка за неотклонение. 

С това свое определение бе потвърдено определението на Спецсъда от 28 юни. Заседанието бе проведено след като от прокуратурата протестираха мярката на Фикирлийска, а от защитата на Панков и Ванков внесоха частни жалби, с които искаха по-лека мярка.

Съставът на Апелативния спецсъд определи, че няма опасност тримата обвиняеми да се укрият, но доказателствата за двамата началници са достатъчни за задържането им под стража. От разпитите на свидетелите става ясно как е действала престъпната схема. Началникът на отдел за противодействие на наркотрафика Цветан Панков многократно се е срещал с наркобосове и техни представители, което само по себе си е в естеството на работата му, но той никъде не регистрирал тези свои срещи и проведените разговори с хора от подземния свят. От показанията става ясно, че той и Ванков многократно са искали рекети, за да подпомагат дейността по наркоразпространение на бандите. Налице е опасност двамата да извършат друго престъпление поради служебното си положение и продължителните си престъпни действия.

Съдът счете, че няма достатъчно доказателства, които да доказват, че полицайката Василена Фикерлийска е участвала в схемата и я пуснаха на свобода. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

От защитата на полицайката представиха нови доказателства по делото, изразяващи се в 3 нотариални акта – на жилището, в което живее с 20-годишната си дъщеря - собственост на нейната майка, на магазина, който притежава баща ѝ, както и на собственото ѝ жилище, което е обитавано от обвиняемия Цветан Панков. При ареста на Панков преди 2 седмици, той изхвърлил връзка с ключове, стана ясно по време на заседанието. Един от ключовете бил именно от апартамента на Фикирлийска.

Прокуратурата твърди, че двамата са били в интимни отношения и заедно са участвали в престъпната група, осигуряваща чадър на наркобанди срещу рекет. Адвокатът на служителката заяви, че не са налице достатъчно доказателства, които да говорят за съпричастността на Фикирлийска към престъплението, за което е обвинена. По негови думи шефът на отдел обитавал нейния апартамент, тъй като живеел в Своге, което значително усложнявало пътуването му към и от работното място. В жилището не били намерени нито пари, нито вещи на собственичката, обясни той. Защитникът отхвърли твърденията, че двойката вложила част от незаконно прибраните пари именно в този апартамент. Той посочи, че той е закупен от дарения на дядото на полицайката и средства, предоставени ѝ от родителите ѝ. Бяха представени и удостоверение от банка, което доказва, че жената е теглила и кредит.

Защитниците на двамата началници в ГДБОП определиха ареста и свидетелските показания на наркобосове като Стъкларя, Ланеца и Паяка като отмъщение, тъй като те са участвали активно в разкриването на престъпната им дейност през годините. Един от ключовите свидетели по делото и главен участник в разкриването на бандата от „бопаджии“ Росен Кръстев – Стъкларя, бил свързан с наркогрупи, задържани с участието на двамата обвиняеми през годините.

Агенция „Монитор“ припомня, че Стъкларя е този, който е предал белязаните 5 хил. лв. на Панков. Преди това той е пуснал сигнал до отдел “Вътрешна сигурност” в МВР и дал показания, че Панков и Ванков са вземали пари за чадър от 2017 г. насам.

“Чувах приказки от тези лица, че аз им преча и че ще измислят начин да ме злепоставят. В крайна сметка те го постигнаха“, каза Кирил Ванков пред съда.

Той поиска по-лека мярка за неотклонение с оглед и на факта, че иска да продължи обучението си по Софтуерно инженерство в СофтУни.

След ареста на антимафиотите и полицайката от ГДНП преди две седмици, говорителят на главния прокурор Сийка Милева разкри направленията, по които те са действали. Първото е получаване на подкупи от наркогрупи с оглед да не бъде възпрепятствана дейността й, да се покровителства, да се прави чадър. Второто е да получават подкупи с цел неутрализиране на конкуренти в наркопазара - след получаване на подкупи е започвало образуването на оперативни дела и преписки срещу конкретни лица. Третото направление е да се предоставя изпреварваща информация за предстоящи действия срещу дадени бандити. Исканите рушвети били между 5-10 хил. лв. Панков и Ванков демонстрирали неразбираемост и конфликти помежду си сред криминалния контингент. Единият фиктивно изготвял справки срещу бандити,а другият им обещавал помощ и съдействие срещу пари. Това са служителите, които са държали връзката и с международните ни партньори.

Шефът на Вътрешна сигурност Стефан Банков пък заяви, че единият правел уж проблеми на определени наркогрупи, а другият предлагал да ги спасява.

По делото има и четвърти обвиняем – Десислав Такев, който също е дал ключови показания. Той бе пуснат срещу парична гаранция още преди две седмици.монитор

Banner 468 x 60 px