Утрешният ден ще бъде Ден на национален траур за жертвите, загинали при наводненията в община Царево на 5 септември 2023 г., реши кабинетът. В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. Преди началото на правителственото заседание премиерът и министрите почетоха тяхната памет с едноминутно мълчание.

Два дни след потопа животът в засегнатите селища постепенно се възстановява. „Сега е време да се опитаме в дълбочина да анализираме какви са причините за това, което се случи. И да направим така, че да сме по-добре подготвени, когато следващия път имаме такова природно бедствие“, заяви премиерът акад. Николай Денков преди заседанието на Министерския съвет днес.

В Деня на национален траур с негова заповед ще бъде сформирана временна междуведомствена експертна комисия, която ще извърши проверка на състоянието на инфраструктурата и на причините за бедственото положение по Южното Черноморие. Неин председател ще бъде заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров, ще се включат представители от министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните, Агенция „Пътна инфраструктура“, Дирекция за национален строителен контрол, както и от областната администрация на област Бургас и от общинските администрации на засегнатите общини. При необходимост председателят на комисията ще може да привлича за участие в нейната работа и представители от други институции и организации.

banner

В тридневен срок от издаването на заповедта съответните министри, ръководителите на ведомствата, областният управител на област Бургас и кметовете на засегнатите общини трябва да уведомят министър-председателя и председателя на комисията за своите представители в комисията. В тридневен срок от изтичането на този срок ще се проведе нейното първо заседание.
В 14-дневен срок от първото заседание комисията трябва да представи доклад с констатации и предложения за коригиращи действия, включително изменение на нормативната уредба, ако е необходимо.

Контролът по изпълнението на заповедта ще се осъществява лично от министър-председателя.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!