Държавата е поела контрола над пристанище „Росенец” в петък, съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков. Това става, след като беше развалена концесията с „Лукойл”.

Управляващите са категорични, че това няма да доведе до увеличение на цените на горивата по бензиностанциите. Въпреки това, през последните седмици плащаме все повече за бензин, дизел и газ.

Според специализирания сайт fuelo днес плащаме средно по 2.80 лв. за литър дизел и бензин. Газът пък е 1,17 лв. Така горивата са скочили сериозно през лятото. Ръстът не се харесва на Емил Василев, който всеки ден кара личната си кола.

banner

„Аз шофирам моя автомобил на дизелово гориво. Спрямо последните два месеца, то е поскъпнало с около 30 стотинки. Просто не се издържа”, обяснява мъжът пред Нова телевизия.

Големият въпрос е дали, след като държавата пое контрола над пристанище „Росенец”, ще има проблеми с цените и доставките на горива. „Росенец” ще се управлява от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”, което е подчинено на Министерството на транспорта.

„Това са спекулации, тъй като петролът е борсова стока, нефтът е борсов продукт. Цените зависят от тези на борсата. Няма никакво притеснение за цените на горивата в това отношение, че ще бъдат повишени”, обясни Гвоздейков.

От бранша прогнозират, че цените ще спрат да растат. Въпреки тази оптимистична прогноза, само за седмица скокът е с над 5 стотинки за литър при бензина и дизела.

„През следващите две – три седмици няма да виждаме кой знае какви цени. Възможно е да има някакво повишение с 1-3 стотинки. Ако тенденцията се обърне, може да видим и намаление”, уточни Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци на горива.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!