Преди избори по традиция е редно да се демонстрира оптимизъм, но аз съм разтревожен, защото партиите втора година не успяват да изпълнят основната си функция – да материализират желанията, волята на хората. Това каза пред журналисти в парламента Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

Те не успяват, защото не могат да сформират устойчиво управление, което да формира политиките, които са обещали на хората, каза Дончев и го определи като голям проблем. Според него това фактически означава, че партиите не изпълняват волята на народа и „утре ще се появи глас, който ще каже, че са безсмислени и може би парламентарната демокрация изобщо не е добър модел на управление“.

Както винаги, ще се опитаме да бъдем позитивни. Освен да говорим с хората, основен акцент са професионални общности, ще търсим локални, регионални измерения на проблемите и на възможностите, но най-вече ще търсим тази политическа формула, която ще направи възможно сформирането на управляващо мнозинство в следващото Народно събрание, посочи Дончев относно предстоящите избори.

banner

Омръзна ми темата, особено последните две години, как някой никога няма да работи с някого друг, заяви Дончев. По думите му тази „война на буквите“ – едната абревиатура срещу другата, не води до нищо добро.

БСП не е ключът към следващото управление, каза още депутатът и добави, че е скептичен по отношение на парламентарно партньорство и на сформирането на управляващо мнозинство с тях, защото имат много сериозни различия.

Дори и да не води до съвместно управление, ние трябва при всички случаи да деескалираме напрежението между партиите и е разумно да питаме структурите, актива какво мисли по тази тема, каза Дончев. Той уточни, че това не означава в никакъв случаи автоматично формула за управление.

Ние опитахме в самото начало на съществуването на този парламент да търсим, както е редно, сходство по идеологии, по принципи – не се получи, заяви Дончев в отговор на въпрос. Каза, че са опитали и политически неутрален кабинет и не се получило.

Според депутата пети избори в рамките на две години са много сериозно предизвикателство към демокрацията. Преди време бях казал, че демокрацията не може да се предозира, тук се опасявам, че може да не съм прав, добави Дончев. По думите му ако и след следващите избори партиите, народните представители не направят нищо, има опасност всички вкупом да станат излишни, ненужни. Кой е ключът към следващо управление – „безспорно ГЕРБ“, заяви Дончев. Аз няма как да предпоставям волята на хората, но вярвам, че ще бъде първа политическа сила, уточни депутатът.

На въпрос, свързан с идеята за президентска република, Дончев каза, че в политиката има конкуренция в добрия смисъл на думата, би трябвало да е състезание на идеи, на личности. Ние не говорим за някаква маргинална промяна в Конституцията, говорим за преосноваване на републиката от основите до върха, което ми се струва трудно, спорно, коментира Дончев.

Съдебна реформа задължително трябва да има, заяви депутатът. Той предложи „една, две, ако може три, ако може четири, ако може пет партии да се обединят – конкретния дизайн, конкретните текстове каква съдебна реформа искат“. Дори аз имам екзотично предложение – защо февруари, когато няма да има кампания, партиите, техните експерти, юристи не общуват помежду си заедно с професионалната общност – съдии, прокурори, следователи, адвокати, в опит да се намери консенсус, обясни Дончев.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space