Във Великобритания има повече от 4,7 млн. банкноти с лика на кралицата. Всички те ще бъдат сменени, съобщава bTV. Милиарди банкноти и монети по света с портрета на кралица Елизабет II ще бъдат заменени след нейната смърт.

В продължение на почти 70 години изображението на кралицата се появява на монетите на Обединеното кралство, с различни портрети на нейния профил, запечатващ лика ѝ във времето, казва CNN.

Тя беше изобразена на банкнотите на нацията повече от 60 години, с което стана първият британски монарх, чийто лик беше поставен не само върху монетите.

banner

Сменят над 4,7 млн. банкноти във Великобритания заради смъртта на Елизабет II – 2

Нейният портрет е изобразен и върху валутата на няколко страни, които преди са били под британско управление.

От 1953 г., една година след като кралицата зае трона, монетите на Великобритания сменят пет различни версии на нейния портрет. Тя се появява на банкнотите на страната за пръв път през 1960 г.

Но сега Централната банка на Англия, която печата банкнотите на страната, и Кралският монетен двор, са изправени пред сложната задача да изтеглят тази валута от обръщение и да я заменят с пари, носещи портрета на крал Чарлз III.

Във Великобритания има повече от 4,7 милиона банкноти в обращение на обща стойност 82 млрд. паунда, според Централната банка. В обращение има и около 29 млрд. монети, съобщи Кралският монетен двор.

Новите пари вероятно ще бъдат въведени постепенно и ще съществуват като законно платежно средство със старите банкноти и монети за определен период от време. Подобно въвеждане се случи през 2017 г., когато Кралският монетен двор започна да издава нова 12-странна монета от 1 паунд.

Новата монета беше в обращение едновременно със старата кръгла монета от 1 паунд в продължение на шест месеца, преди последната да загуби статута си на законно платежно средство.

Но не само парите ще изискват преобразяване. Обединеното кралство е изправено пред огромна операция за промяна на кралските знаци на хиляди пощенски кутии и новоиздадени паспорти.

Кралският монетен двор заяви в изявление на уебсайта си, че монетите с образа на кралицата „остават законно платежно средство и в обращение“ и че тяхното производство ще продължи както обикновено през „този период на траур“.

Банката на Англия каза, че “емблематичните портрети на кралицата са синоним” на някои от най-важните ѝ заслуги.

„Настоящите банкноти с образа на Нейно Величество Кралицата ще продължат да бъдат законно платежно средство“, се казва в изявление от четвъртък. (В един момент в петък толкова много хора се опитваха да влязат в уебсайта на Кралския монетен двор, че имаше виртуална опашка за влизане.)

Централната банка заяви, че ще изложи плановете си за замяна на съществуващите банкноти, след като периодът на траур приключи. Кралският монетен двор също каза, че ще направи съобщение своевременно.

Образът на кралицата също е изобразен върху някои банкноти и монети в Британската общност – асоциация от 54 държави, почти всички от които преди са били колонизирани от Великобритания в различни периоди от историята.

В Канада, където кралицата остава държавен глава, нейният образ е върху банкноти от 20 долара.

„Сегашната полимерна банкнота от 20 долара е предназначена да циркулира през следващите години. Няма законово изискване за промяна на дизайна в рамките на определен период, когато монархът се промени“, каза Амели Ферън-Крейг, говорител на Bank of Canada.

Министърът на финансите на Канада отговаря за одобряването на дизайна на новите банкноти, добави Ферън-Крейг, а издаването на тези банкноти обикновено отнема няколко години.

В Австралия също портретът на кралицата е на банкнотата от 5 долара. Централната банка на Австралия заяви в петък, че няма да има “незабавна промяна” на нейните банкноти.

Той добави, че банкнотите от 5 долара „няма да бъдат изтеглени“ и вероятно ще останат в обращение с години.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!