Destiny

Отиде си кралицата на любовни романи Розамунде Пилхер

На 94 години си отиде кралицата на любовните истории Розамунде Пилхер. Британската писателка, чиито романи никога не завършват без щастлив край, е починала в болница в Шотландия, след като е получила инсулт, съобщи "Билд".

Писателката е родена като Розамунде Скот на 22 септември през 1924 г. в Лиланд, графство Корнуол, Великобритания, в семейството на морски офицер. Завършва гимназия и курсове за секретарки, а през военната 1942 г. постъпва като доброволец във флота. Изпратена е да служи в Индия до края на 1946-а. Същата година Розамунде се омъжва за текстилния предприемач Греъм Пилхер и приема негова фамилия. Семейството заживява в Шотландия, където се раждат и четирите им деца – две дъщери и двама сина, единият от които също става писател.

Започва да пише под псевдонима Джейн Фрейзър Розамунд през 1949 г. Създава любовни повести, които излизат в т.нар. джобен формат от издателство „Mills & Boon”, придобито през 70-те години от „Harlequin Enterprises”. Първата книга, която публикува от собствено име, е повестта „А secret to tell” (1955), а от 1965-а подписва всичко като Розамунде Пилхер. Налага й се обаче да почака повече от 20 години, за да се радва на истински успех. Розамунде Пилхер нашумява като писателка през 1987-а, когато излиза романът й „Търсачите на миди”. От този миг книгите й („Завръщане у дома”, „Зимно слънцестоене”, „Сняг през април” и др.) се издават в огромни тиражи. Продажбите на романтичните й бестселъри надхвърлят 60 млн. екземпляра по целия свят.

Последният й роман - "Зимно слънцестоене", излиза през 2000 г. Оттогава насам Пилхер не пише, но през 2007-а германската телевизия ZDF започва заснемането на поредица от 59 филма по нейните романи. Те продължават да се излъчват с успех по целия свят. Розамунде Пилхер е удостоена с наградата „Бамби”, а през 2002 г. става Кавалер на Ордена на Британската империя.

Banner 468 x 60 px