Destiny

Младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE и Теодоси Спасов с концерти на Римския стадион

Балкански младежки симфоничен концерт с диригент Любомир Денев ще изнесе два концерта в рамките на своето представяне на Римския стадион в Пловдив. Специалното неделно издание ще се състои на 22 юли от 19.00 часа, а в понеделник на същото място и отново от 19.00 часа  ще вземе участие като солист и Теодоси Спасов. 

Пилотното издание е проект на Фондация „Музикартисимо“, част от програмата на Фондация „Пловдив 2019“,  и ще представи млади музиканти от България, Гърция, Сърбия, Македония и Турция. Проектът дава възможност за взаимодействие между изпълнители от различни възрасти, жанрова специфика и музикални образователни школи да изпълни със съдържание и смисъл понятието „ЗАЕДНО” в един градивен, прогресиращ и прогресивен процес. Концепцията на PROGRESSIVE включва представянето на младежки симфоничен оркестър „в прогресия” – от изцяло български състав, през балкански до европейски, като основополагащ принцип е  интеграционният процес. Младите музиканти в състава на оркестъра се подготвят през цялата година, предшестваща ежегодния гала концерт. Те участват в открити репетиции, уроци на изтъкнати педагози и майсторски класове.

Концертът ще бъде предшестван от двудневна открита репетиция на 21 и 22 юли, в аулата на НУМТИ „Добрин Петков“, където всеки може да стане свидетел на този градивен и значим процес по „изработването“ на един концерт. Специално за това издание Теодоси Спасов ще предостави на младите музиканти да изпълнят негови авторски творби - „Балканска песен“ и „Цигански танц“. 

Второто издание на проекта е през 2019 година и ще бъде насочен към европейски младежки симфонични колаборации и концерт отново през месец юли.

Входът е свободен.

Banner 468 x 60 px