Destiny

Първо издание на "Фестивал на плъстите" в село Труд

Фестивал под мотото: "Пъстро да ни е" - цветовете на вълната ще се проведе в село Труд. Събитието ще се проведе в рамките на един ден - 22 юли, като стартът му е в 10,30 часа.

Фестивалът предоставя трибуна на една позабравена и колоритна част от бита и традициите, както на България, така и на всички страни - плъстите. На фокус ще са автентичният начин на плъстене и неговите съвременни интерпретации с израз в различни продукти на ръчното творчество. Плъсти се наричат изделията, които се правят от непредена вълна. Те са нетъкана материя, произведена от разчепкана овча вълна, подложена на топлина, влага, натиск или претъркване. Това вероятно е единственият занаят, за който никой народ не може да каже „това е мое“, не може да претендира, че го е открил, разпространил и съхранил.

Организатори на събитието са: Фондация Евроразвитие 2007, НЧ "Светлина" - с.Труд, Кметство с.Труд. Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Програмата на фестивала е пъстра. Демонстрации по боядисване на вълна, изработка на домашен сапун, дарачене на вълна, плъстене с майстори плъстари, плъстене от деца за деца от Ателие за плъсти „Приказки за доброто“. Работилнички с различни техники на плъстене за малките посетители – страната на феите, работилничката на цветята и направи си плъстено сърце. Йовка Христова представя книгата си „Вълнени истории“. Истински лабиринт с цветовете на вълната. Авторски изделия от майстори плъстари. Специален гост на фестивала е майстор плъстар- Мариета Недкова, майстор плъстар и носител на приза – „Пазител на традициите“. Сред изложителите са Пепи Ставрева – Стрина Пепина, кръжок „Сръчковци“ за приложно творчество и занаяти, гр. Хисар, Фелт бг, Кристина Върбанова и други. Представяне на ЕмоциоЛандия – Творилница за Емоционално предприемачество. Автентичен фолклор и танци, представени от Младежки танцов състав „Климентина“, Колектив за автентичен и обработен фолклор при НЧ „Светлина -1929“, Женска и камерна групиза автентичен фолклор при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927г.“, гр. Хисар.

Banner 468 x 60 px