Destiny

Фестивал на хляб и сладкиши превзема Пловдив

От 17 до 20 май 2018г. Регионална занаятчийска камара –Пловдив реализира  проект "НАСЛЕДСТВО – Сливане на традиции и бъдеще – ЗАЕДНО” – „Фестивал на хляба”. В културата и обичаите на различните народи,  хлябът присъства като неизменна част от всички по-важни събития в човешкия живот – раждане, кръщене, сватба, смърт, те имат различни традиции, но нещото което ги обединява е хлябът.

Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Община Пловдив,  „ Робуста” ООД, „Пуратос България” АД , „ГудМилс България” ЕООД, УХТ, СОТ Брадърс, „Ритърн” ЕООД, с изключителната подкрепа на Българска Гилдия на Пекарите, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, СУ „Любен Каравелов” и ГНТ ”Китка” гр. Раковски. 

На 17 май /четвъртък/ в 17.15ч. от площада пред Община Пловдив, всички участниците във Фестивала и откриването ще дефилират по Главната улица до БНБ /подлеза на Аптека Марица/, където в 18.00ч. официално ще се  открие Фестивал на хляб и сладкиши.  От 17 до 20 май  в три импровизирани  пекарни /хляб, сладкиши и детска/ на Малката главна в Пловдив, майстор -пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и цяла България ще представят пред публика своите умения и традиционни техники,  при приготвяне на хляб, хлебни изделия  и сладкиши. Ще има демонстрация, как се мели брашно на мелница – караджейка, а посетителите на Фестивала ще имат възможност за безплатни дегустации на всичко, което се изработва.  

Майсторите от Бесарабия Татяна Дукова и Кирил Дуков на 18 май /петък/ ще демонстрират изработване на обредни хлябове с лекция на архаичен български език, „Традиционен  хляб и забравен български фолклор от Бесарабия”. Лекция на тема  „Никой не е по-голям от   Хляба” ще изнесе и майстор-пекар Георги Лефтеров. Тънкости в занаята, характерен за своите народи, ще демонстрират на 19 май /събота/ майстор Ларби  и майстор Самир  от Кралство Мароко, а на 20 май /неделя/ майстор Рафет Ердемир и майстор Фатих Аслан от Република Турция.

През четирите дни на фестивала, феерия от вкусове и аромати ще сътворяват и майсторите от България: Веселин Георгиев, Виктория Кузмова, Георги Лефтеров, Димитър Йолтов, Драгомир Петров,  Йорданка Йорданова, Йорданка Симеонова, Кирил Иванчев, Мария Персано, Марияна Беличовска, Мирослав Рангелов, Светослав Кочмаров , Слави Оцов и майсторите от пекарните на Бебба  Макаронс, „Зелена работилница”, „Слънчевата пекарна”и Френска пекарна  „Ла Мартиз”. Висш пилотаж в занаята ще демонстрира гостът  от Холандия  шеф Ралф Нобер  в майсторския клас, който ще води в учебната работилница на Университета по Хранителни Технологии на 18 и 19 май. 

Специален гост на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който  на 18 май /петък/  ще  демонстрира своите умения пред публика. Майстори пекари и студенти от УХТ и ученици от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров"  ще посрещат в Детската работилница, май-малките посетители на Фестивала, за да творят заедно.

От 17 май до 20май  се организира  конкурс за снимка на тема ,,Улови занаята“. Всеки посетител може да снима със собствения си телефон или фотоапарат  и да изпрати снимки във Фейсбук,  на профила : Регионална Занаятчийска Камара. Тези, които съберат  най-много харесвания ще получат награди съответно за: първо място  – парична награда, второ място – баница,  трето място - ръчен хляб. 

Желаещите да се включат в надпреварата ”Най- добро печиво”, на 19 май /събота/  от 15.00 до 16.00ч, трябва да представят домашно приготвени печива, които ще се  оценяват по външен вид,  вкус и оригиналност, като най - добрите ще получат парични и материални награди.

С активно участие на публиката в надпреварата между майсторите, ще се определи и титлата „Най-добър в хляба“.  Събитието  се провежда в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.      

Banner 468 x 60 px