Destiny

В РИМ- Пловдив представят ценен наръчник за музейни специалисти

На 16 февруари от 12:00 до 12:40 часа Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“, Фондация Моят музей, Регионален исторически музей -- Пловдив и Общинска фондация „Пловдив 2019” имат удоволствието да Ви поканят в Регионален исторически музей – Пловдив на официалното представяне на сборника "Музейни експозиции и стандарти: Поглед напред". 

Изданието представя подбор на доклади от международната конференция организирана в София през 2016 г. от Двустранната българо-американска комисия за опазване на културното наследство на България и спонсорирана от Посолството на САЩ в България. 

Сред авторите са водещи български, американски и канадски музейни специалисти и изследователи, които споделят опита си в сферата на опазването, документирането и представянето на културното наследство и работа с публики. Докладите също така представят идеи и насоки за развитието на потенциала на музеите в България. Материалите в сборника са представени в следните раздели: 

          Добри практики при провеждането на събития и образователни програми, посветени на културното наследство; Бъдещето на дигиталните експозиции и  мобилните приложения; Съвременни тенденции при музейните експозиции. 

Сборникът представя и значителна подборка от основополагащи документи на Съюза на американските музеи и на водещи музеи в САЩ. Тези текстове задават професионалните стандарти в области като колекциониране, експозиции, работа с публики, а също и насоки за образователно съдържание и програми, свързани с културно-историческото наследство. Убедени сме, че дълго време сборникът "Музейни експозиции и стандарти" ще бъде настолна книга за българските музейни специалисти. 

Книгата е създадена, отпечатана и изпратена  безвъзмездно до множество български музеи, галерии, водещи регионални, градски и академични библиотеки в страната благодарение на програма „Култура” на Столична община.  

Banner 468 x 60 px