Destiny

Затворници подредиха изложба в Общинския съвет

Изложба с картини рисувани от хора лишени от свобода бе подредена в фоаето на Общински съвет Пловдив като част от проекта „Умения за свобода – артистични пътища за развитие на професионални умения за затворници” по програма Еразъм плюс, който се реализира от Сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“. 

Да доближим културата до максимален брой хора, да ги направи съпричастни, да мога да се почувства творци и да могат да преживеят изкуството през себе си. Тази изложба е именно плод на силното желание и емоция на участващите в този експериментален етап на проекта. Това заяви при откриването на изложбата арт директорът на Фондация Пловдив 2019 д-р Светлана Куюмджиева. Важно е да отбележим, че чрез тази изложба ние заедно се борим за няколко каузи. Искаме хора, които са лишени от свобода, да се докоснат до културата, но същевременно и да помогнем на социално слаби хора, тъй като картините мога да бъдат откупувани за благотворителна цел. Д-р Куюмджиева не скри, че е била приятно изненада от изложеното и в чисто професионален план като изкуствовед.Сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“ благодариха още един път за възможността да покажат резултатите от своята работа. Председателят на Общински съвет Савина Петкова пожела на проекта дълъг живот, защото резултатите са видими. 

Преди самата изложба в Заседателна зала на Общински съвет се проведе и семинар, в който бяха обобщени и самите резултати от проекта. Стана ясно, че в него са се включили около 80 души, излежаващи присъда в затвора в Пловдив, а около 30 от тях са участвали в няколко работилници и са получили за това сертификат. В рамките на събитието бе анонсиран проектът „Изкуството на живота чрез живота на изкуството“, който Сдружението ще реализира в следващите две години като част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“.

Banner 468 x 60 px