Destiny

Популяризират „Пловдив 2019“ по време на Европредседателството на България през 2018 г.

Европредседателството на България през 2018 г. и „Пловдив -  Европейска столица на културата – 2019” са времето, в което и държавната, и общинската администрация трябва да обединим усилията си. Тези две събития са шанс България да стане по-видима и да покаже всичко онова, което досега не е било достатъчно известно. Това заяви в интервю за Дарик радио днес зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

  В ефира на радиото тя разказа подробно за представянето на Епископската базилика и мозаечното наследство на Филипопол в Париж, което премина с огромен успех. На 20 ноември зам.-министър Гешева откри изложбата в Париж, където бяха представени тези уникални ценности. С тях Пловдив кандидатства за включване в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

   „Посланици, експерти и български граждани приеха с голям интерес това, което представиха Пловдив и държавата ни. Експозицията ще остане една седмица в Париж и тепърва ще се радва на още много хора, които чрез нея ще открият България, Пловдив и мозайките, които пази нашата земя“, каза зам.-министърът на културата. „В централата на ЮНЕСКО беше представен и самият Пловдив като хилядолетен град с непрекъсната история и живот. Постери показват мозаечното наследство, както и бъдещи решения как то да бъде експонирано. Интерес предизвикаха и мултимедийните продукти за представянето на Голямата базилика”, добави зам.-министър Гешева.

 „Проектът „Пловдив 2019“ ще бъде популяризиран по време на Европредседателството на България през 2018 г. Това решение беше взето още при изготвянето на културната рамка за мащабното събитие, така че следващата година Пловдив ще може да представи своите настоящи и бъдещи инициативи и подготовката си за Европейска столица н акултурата“, добави Амелия Гешева. Тя уточни, че се предвиждат различни експертни срещи, които ще се случат извън официалните политически събития, ще бъде проведен и семинар, посветен на 2018 г.- Европейската година на културното наследство.

   „Европредседателството и „Европейска столица на културата” са онзи шанс, който не трябва да пропуснем. Трябва да представим наследството си такова каквото е, а може би и да отворим дебата какво трябва да направим, за да го опазваме и популяризираме по- добре“, призова зам.- министърът на културата.

Banner 468 x 60 px