За възпитанието на зрителите: Защо не се ходи с бира и фъстъци на театър

„Готов съм безвъзмездно да участвам в заснемането на видео или фото сесия с обучителен характер, която да се прожектира или представя под някаква форма преди спектаклите. Отворен съм към предложения, защото не се търпи вече!”

Това написа актьорът Димитър Живков в профила си във „Фейсбук” след представлението на моноспектакъла „Живак” на 30 май. В студиото на „Тази неделя” той разказа какво накара търпението му да се изчерпа.

„Тишина, на сцената се случва магия”, за това призова той след неприятната случка.

Всеки, който е ходил на театър, се е сблъсквал със следната ситуация: представлението е започнало, на предния ред звънва телефон, светва екран и някой прошепва репликата „на театър съм, ще ти звънна по-късно”. Оказва се обаче, че обстоятелствата може а станат дори и по-неприятни, като някой от зрителите реши да се почерпи с бира и фъстъци по време на представление. Именно заради такава ситуация търпението на един от актьорите се изчерпа и той изрази публично възмущението си.

„Около минута-две след началото две млади двойки влязоха със закъснение в залата”, разказва Живков – „Когато се отвори вратата след началото, това винаги разсейва и публиката, и зрителя”.

По думите му закъснелите се настанили в средата първия ред в залата и вместо да запазят тишина след вече внесения смут, те решили да… похапнат. Двойките извадили пликчета с фъстъци и кенчета с бири.

„Отвориха се съвсем спокойно, след което започна едно хубаво и старателно хапване, което продължи може би почти до края на спектакъла”, споделя актьорът. Той разказва, че и друг път му се е случвало да се сблъсква с невъзпитани зрители, които пречат на представлението, но най-смущаващото този път било, че никой от публиката не реагирал.

„В театралната зала по време на спектакъл всичко, което виждаме на сцената се извършва от жив човек (…) Всяко нещо, което наруши целостта на спектакъла, може да се отрази много зле и това да го срине по-нататък”, каза още Живков.

По думите му отношението на зрителя към театъра се изгражда на първо място в семейството, а след това трябва да се възпитава и в училище. Той сподели още, че е бил на ръба да спре представлението и да направи забележка, но се е въздържал. Следващият път обаче смята, че може и да го направи.

Banner 468 x 60 px