Destiny

Духът на нашенската шевица оживява в изложба на клуб „Българка“

С изложбата си „Духът на българската шевица“, която се открива на 1 юни от 18 часа в Регионален етнографски музей – Пловдив, Клуб „Българка“ споделя публично освен богатото си творчество и няколко  любопитни биографични факта. 

За 40 години клубът, с настоящи ръководители Мария Андонова и Недялка Пантушева, има портфолио с над 4 000 творби от колоритното шевично многообразие на различни региони от страната,  40 изложби и привлича все повече и повече запалени везбарки. Техни автентични творби са включени в двутомния албум на Елена Тодорова „Българска народна шевица”. Имат и международни участия.

Съорганизатор на новата изложба на Клуб „Българка“, която ще продължи в Етнографския музей до 14 юни, е НЧ „Възраждане 1983“. В този културно-просветен център в Старинен Пловдив  майсторките на  българска шевица и плетиво разгръщат през последните години дейността си, неизменно свързана с всички инициативи на  читалището. Във „Възраждане“ „Българка“ има възможност да развива и популяризира традиционната везбена орнаментика, да издирва оригинали от цялата българска етническа територия и да ги вплита в новите си идеи; да възстановява позабравени техники във везбата и плетивото и да ги прилага в съвременния бит и облекло; да обучава ученици.

 

Banner 468 x 60 px