Destiny

Концерт в памет на основателя на АМТИИ проф. Владимир Аврамов

На 12 април, сряда, от 18.00 часа АМТИИ организира концерт в памет на проф. Владимир Аврамов, „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ и виден български музикант, концертиращ артист, педагог и обществен деятел, основател на филиала на Българската държавна консерватория в Пловдив.
Концертът е по повод 10 години от смъртта му. В събитието ще участват изтъкнати изпълнители-преподаватели в АМТИИ, НМА „Проф. Панчо Владигеров“- София и НУМТИ „Добрин Петков“- Пловдив, а също и диригентът Божидар Аврамов, син на проф. Вл. Аврамов.
Встъпително слово за живота и дейността на проф. Владимир Аврамов ще изнесе ректорът на АМТИИ проф. академик Милчо Василев.
В програмата ще вземат участие цигуларите проф. Ангел Станков, проф. Йосиф Радионов, проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров и изпълнителите на пиано доц. д-р Татяна Гигова, Зорница Радионова, Елена Велчева и Димитър Наков.
В програмата са включени произведения на Моцарт, Телеман, Асен Диамандиев, Иван Спасов, Николай Стойков и др.

Проф. Владимир Аврамов е личност със заслужена известност и международно признание, символ на родолюбие и уважение към традициите. Роден е в София през 1909 г. в семейството на родолюбиви българи от Калофер и Карлово. През 1930 г. заминава за Прага, където завършва Немската музикална академия при проф. Ханс Кох. След завръщането си в България през 1933 г. развива широкомащабна дейност като солист и концертмайстор на симфонични и камерни оркестри, участник е в многобройни рецитали, сонатни вечери и др. През 1935 г. Владимир Аврамов сформира Струнен квартет с участието на Марин Големинов. Тази формация през 1948 г. получава нов статут и наименование-Държавен радиоквартет „Аврамов“ и функционира до 1974 г.
Като педагог проф. Аврамов получава заслужена известност с плодотворното си сътрудничество с най-великите представители на цигулковото изкуство в света през втората половина на 20 в. - Давид Ойстрах, Йехуди Менухин, Леонид Коган и др.
За приноса му в музикалния живот на Пловдив е награждаван два пъти с Почетен знак на града /1966 и 1999 г./. За заслуги за основаването и развитието на АМТИИ през 1994 г. е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията.

Banner 468 x 60 px