Destiny

Изложба скулптура на Димитър Рашков в галерия "Възраждане"

   На 11.04.2017 г. от 18:00 ч. в галерия Възраждане ще се открие изложба скулптура на Димитър Рашков. Изложбата ще продължи до 25.04.2017 г-
   В новата скулптурна колекция на Димитър Рашков има нещо новаторско. Преобладават бронзовите релефи, като някои от тях са затворени, или по-точно обрамчени в прозоречното пространство на стари черчевета. Резултатът е изумителен. Релефите сякаш са едновременно вътре и вън из пространството. Самите скулптурни ваяния са измайсторени така, че ако съществува понятието „ скулпторно сфумато “ – то Рашков го е създал. Великолепни творби на един великолепен майстор.
   Останалите произведения са фигури на скитници, просяци, улични свирачи – все образи, от които в последните години авторът живо се интересува

Димитър Рашков е роден на 30.11.1954 г. в Карлово. През 1981 г. завършва Академия за  изящни изкуства в София със специалност “скулптура”.
Четири години преподава в Художествената гимназия в Казанлък, после работи две години в ателието на академик Барадай в Киев. Шест години е главен художник на община Карлово и уредник на Градската художествена галерия, на която от 1997 до 2004 г. е директор на обществени начала. През 2000 г. печели конкурс на СБХ за творческо пребиваване в “Cité des Arts” – Париж, Франция. Член е на СБХ и на Обществото на художниците “Филипопол”, Пловдив.

Авторът регистрира над 100 участия в общи изложби и има 70 самостоятелни изложби в престижни художествени галерии в България, Австрия, Чехия, Германия, Франция и Гърция. От 1986 г. Димитър Рашков всяка година показва най-напред в родното Карлово самостоятелна изложба с най-новите си пластики, които после гостуват в други галерии из страната. От 1999 г. скулпторът редовно прави самостоятелни представяния на изложението “Винария” на Международния панаир в Пловдив.

Димитър Рашков редовно участва в международни конкурси, пленери и биеналета на скулптурата и е лауреат на редица награди.

В Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово е представял свои творби пет пъти. При последното си участие в неговото XVI-то издание през 2003 г. печели Наградата на град Габрово – статуетката “Гаскар” (габровският “Оскар”).

Възраждане – 2005 г.
Награда за скулптура , Бургас – 2008 г. община бургас
Международно биенале на рисунката , Русе, 2007 г. 1 награда за рисунка
2006 г. награда за цялостен принос в българското изобразително изкуство, международен панаир пловдив
2006 г. враца – за скулптура от национални изложби Земята на Ботев
2016 г. награда за скулптура Малките форми – Плевен биенале

Banner 468 x 60 px