Destiny

Изложба за 160 години от рождението на княз Александър I

Изложбат, посветена на 160 години от рождението на княз Александър I ще бъде подредена на пл. „Централен” срещу Централна поща. Официалното откриване е от 11:30 часа на 5-ти април 2017 година (сряда).

Първият държавен глава на възкръсналата след 500 години робство българска държава се възкачва на престола през 1879 година едва 22 годишен и без държавнически опит. Той написва първите редове от владетелската си биография без да познава българския народ, неговата история и народопсихология. Но като убеден привърженик на национално-обединителната програма на българите се ангажира решително с подготовката и провъзгласяването на Съединението от 6-ти септември 1885 година. Като главнокомандващ българската армия, заедно със своите офицери и войници, спечелва уважението и възхищението на Европа с блестящите си победи в Сръбско-българската война през ноември 1885 година.

Изложбата ще бъде открита от Амелия Гешева – заместник-кмет „Култура и туризъм“ в Община Пловдив и гл.ас. Стефан Шивачев – директор на Регионален исторически музей – Пловдив.

Banner 468 x 60 px