Destiny

Изложба „Не на шега! I-ви април 1969 г.Хуморът на Пловдив във Времето“

Изложба „Не на шега! I-ви април 1969 г.Хуморът на Пловдив във Времето“ бе открита в Балабановата къща.

През 1969 г. на датата I-ви април е регистрирано Управление „Старинен Пловдив“. През всичките тези години, институцията възражда и съхранява паметници на културата, които представляват историческа ценност не само за Пловдив, но и за цяла България.   

„Желанието ни е с изложбата да напомним, че нещо важно, градивно в исторически план може да започне не на шега. А именно - на международния ден на хумора и сатирата. Защото истина е, че светът е оцелял, защото се е смял…”, каза Гергана Костадинова,  ръководител отдел в ОИ „Старинен Пловдив”.

В експозицията „Не на шега! I-ви април 1969 г. Хуморът на Пловдив във Времето“ се представят карикатури, стенописи и рисунки на два колоса в българската култура - Борис Димовски и Коста Форев.Ценното за
Старинен Пловдив е, че тези големи творци са чувствали атмосферата в Стария град като свой дом.

Представени са стенописи от три музейни къщи, две от които с национално значение - Антова къща, Чохаджиевата къща и къщата на Степан Хиндлиян. Включени са и карикатури на Борис Димовски, които се
съхраняват в ОИ „Старинен Пловдив“.

„Който не е работил в Стария град, не знае каква „лудост” е да се работи на това място”,  каза шеговито заместник-кметът по културата в града под тепетата Амелия Гешева в тон с тематичното послание на
изложбата.

Поканата за участие като партньор на НБ „Иван Вазов” в мероприятието е провокирана от факта, че в нея се съхраняват издания на първите три хумористични вестника, които излизат в  следосвобожденска България  -  в. „Кукуригу”, в. „Таласъм” и в. „Стрелица”.

Всички присъстващи бяха поканени да разгледат  изложбата от домакина г-н Минко Кафтански, директор на ОИ „Старинен Пловдив”.

Сред гостите  на събитието бяха председателят на Общински Съвет- Пловдив- г-жа Савина Петкова, деканът на Философско-историческия факултет в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” доц.д-р Кръстанова , директорът на НБ „Иван Вазов” Димитър Минев, представителите на университета „Париж 13” –Янита Андонова, Доминик Каре и Изабел Ориел, представители на Организацията на евреите в България „Шалом”,  на Апелативен съд-гр.Пловдив, Адвокатска колегия-гр.Пловдив, както и от културните и творческите гилдии.

Изложбата ще продължи до 30-ти април 2017 г.

Banner 468 x 60 px