Народно читалище „Съвременник-1986“ реализира проект по програмата на Европейската комисия „Европейски ден на морето“ 2023

„Почитаме морето“ („We honor the sea“) е проектът, с който Народно читалище „Съвременник-1986“ за поредна година ще се включи в програмата на Европейската комисия „European Maritime Day“. Тази вечер, 31 май, ще се състои концерт, който ще представи таланти от школите и клубовете към читалището. Поради неблагоприятните метеорологични условия събитието ще се състои на закрито – в Камерната зала на читалището в бл. 146, жк Тракия, от 18:00 часа, уточняват организаторите.

29 изпълнения на 19 деца от музикалните школи ще прозвучат на концерта. Талантите са представители на школите по: китара с преподавател Марко Томов, пеене и пиано с преподавател Йорданка Маринова. Сред изпълнителите са Лилия Гатешка и Адриана Бейнар – златни медалистки от IV Национален фолклорен фестивал „Георги Пендов“ в Община Садово, провел се миналата събота, както и Никол Петкова, Емануил Лалев и Стефана Кисьова – сребърни медалисти от същия фестивал. На събитието ще бъдат изложени и творби на морска тематика на децата от Детски арт клуб „Контрасти“ с ръководител Таня Драганова.

Тази година събитията по програмата „European Maritime Day“ в България са общо 15 и са съсредоточени основно по Черноморието. Пловдив с 3, организирани от читалища, и София с 2 са единствените градове, които нямат излаз на море, но са спечелили проекти по програмата.

banner

В рамките на Европейския съюз инициативата ще бъде отбелязана с чествания в държавите: Белгия, България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Малта, Финландия, Швеция, Ирландия, Люксембург. Европейският ден на морето ще бъде честван още в страните: Грузия, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария, Турция, Украйна, Великобритания и дори Еквадор. Включените събития в календара на програмата тази година са общо 494.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space