Най-новата пиеса от Захари Карабашлиев „Талант“ ще направи своята премиера в Пловдив на 21 февруари в Дом на културата “Борис Христов”. Постановката събира за първи път на театралната сцена Александър Алексиев и Стоян Дойчев.

В актьорския състав са още двама актьори от театъра в Плевен – Ива Николова и Георги Енчев, а режисьор е Василена Радева.
Авторът Захари Карабашлиев представя втората си пиеса след успеха на „Опашката“, която получи „Аскеер“ за „Най-добро представление“ през 2022 година.
„Талант“ пренася публиката в нощта на най-самотния рожден ден на един провален куклен актьор, който изненадващо е посетен от брат си – отдавна напуснал родината, за да избяга от правосъдието. Защо се е върнал? Какво не могат и какво трябва да си кажат двама братя, разделени от една дълбоко погребана тайна? Ще научим ли истината за извършеното престъпление?
Пиесата е написана специално за Александър Алексиев и Стоян Дойчев и театралните зрители много лесно биха могли да разпознаят техни черти в образите на героите.
Ето какво разказва Захари Карабашлиев за началото на „Талант“: „Алек и Стоян имат помежду си чудна химия – винаги с хумор и самоирония, но с уважение и с истинска топлота един към друг – като братя… Един ден ме помолиха да опитам да помисля нещо за тях. Бяхме седнали в едно кафе на пл. „Св. Седмочисленици“. Казах им, че няма как да го направя — не пиша “по поръчка”, ужасно зает съм и т.н… Обаче, още докато бяхме заедно, нещо в тях необяснимо ме провокира и когато се прибрах у дома, започнах да пиша пиесата. На следващата сутрин ги поканих да се видим у нас — бях написал повече от 20 страници. Дойдоха, седнахме на масата и започнаха. И когато свършиха написаните страници, вдигнаха въпросително погледи към мен с думите: „Какво става по-нататък?“.
Двамата актьори също признават, че между тях се получава едно необяснимо с думи взаимодействие на сцената и го сравняват с преживяването по време на снимките на филма „Възвишение“ (2017 г., режисьор Виктор Божинов, по романа на Милен Русков).
Пиесата Карабашлиев завършва в рекордно кратко време, като споделя написаното на парче с актьорите. „Събирахме се у дома да я четем на маса и я обсъждахме – не мислехме нито къде ще я поставяме, нито с кого и как. Едва когато сложих „край“, дойде и въпросът – към кого да се обърнем, за да я режисира, кой театър ще ни приюти? Първите репетиции съвпаднаха с Ковид карантината, репетирахме далеч от театрална сцена, в домовете си, дори в баналната атмосфера на един бизнес офис, а накрая и в редакцията на издателство “Сиела”. Пиесата обаче стъпи на краката си, чак когато режисурата пое един любим професионалист – Василена Радева. Достатъчно млада, за да е любопитна, и с достатъчно опит, за да вкара цялата тази енергия в съзидателност“, допълва авторът. “Плевенският театър и неговия нов директор Димитър Кабаков приеха тази история да оживее на тяхна сцена, а двамата прекрасни плевенски актьори — Ива Николова и Георги Енчев — дадоха ново измерение на представлението, “в което има дори и кукли, но няма да издавам повече” , завършва авторът.
„Талант“ задава много въпроси за света, в който живеем. Свят, в който често най-опасните бойни полета не са около далечни чужди фронтове, а между стените на собствения ти дом.
“Талант” е напрегнат, но и развлекателен разказ за истината и нейното отсъствие. А въздействащият и неочакван финал може да промени представа ви за “талант” и неговата истинска цена.
Сценографията и костюмите са на Симеон Стоилов, сценографията на куклите е на Рада Петрова-Андонова, музика – Милен Апостолов, сценично движение – Анна Кабакова. Пиесата е част от продукцията на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

 

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!